U FBiH zbog koronavirusa hospitalizirane 73 osobe, najmlađa među njima beba iz Zavidovića

U FBiH su zbog zaraze koronavirusom hospitalizirane 73 osobe, a najmlađa među njima je beba iz Zavidovića. Stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva Zlatan Peršić kazao je na današnjoj konferenciji za medije da beba smještena u zeničku bolnicu. “Najmlađi pacijent je beba s područja ZDK, ona je 2020. godište i nema simptoma, trenutno je dobrog stanja, ali je hospitalizirana kako bi bila pod stalnim nadzorom pedijatrijske službe”, rekao je Peršić.

U protekla 24 sata na koronavirus su testirana 603 uzorka, a kod sedam osoba je potvrđena zaraza koronavirusom. Do sada je ukupno testiran 9.541 uzorak, a zaraza je potvrđena kod 729 osoba. Od tog broja, 390 je žena, odnosno 53,5 posto, a 339 muškaraca, što je 46,5 posto.

“Hospitalizrana su 73 pacijenta, a osam ih je na respiratoru. U FBiH imamo i 92 oporavljenih pacijenta, a od 29 mtvih njih skoro 69 posto je u dobi preko 65 godina”, rekao je Peršić.

Najveći broj zaraženih je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu 222, Tuzlanskom 82, Zapadnohercegovačkom 75, Kantonu Sarajevo 95, Zeničkoždobojskom 97, Unsko-sanskom 66, Srednjobosanskom 33, Kantonu 10 36, Bosansko-podrinjskom 20 i u Posavskom kantonu tri.

Peršić se zahvalio zdravstvenim radnicima na njihovoj borbi istaknušvi da njihvo rad treba biti adekvatno prepoznat i favoriziran, te da će se Federalno ministarstvo truditi da to pitanje dođe na dnevni red Vlade FBiH.

Zahvalio se i građanima koji se pridržavaju preporuka, rekavši da je zajednički rad nadležnih i građana doveo do toga da za sada imamo zadovoljavajuću situaciju i da smo izbjegli najcrnji scenarij.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*