JP Autoceste FBiH: Više od 5,8 miliona vozila na autocesti A1 u 2014.godini

S obzirom na novoizgrađene kilometre autoceste na Koridoru 5-c u 2014. godini, porast broja vozila na autocesti A1 i rast prihoda očekivani su pokazatelji uspješnosti i ispunjenja zacrtanih planova Javnog preduzeća Autoceste FBiH, saopćeno je danas iz tog preduzeća.

Broj vozila koja su se kretala autocestom A1 u 2014. godini bio je 5.830.813, za 180.000 više u odnosu na 2013. godinu.

Prihodi od naplate cestarine u 2014. su 24 miliona KM i veći su za 10, 81 posto nego u godini prije.

Razlog za ovo povećanje je i puštanje u promet novih kilometara autoceste na Koridoru 5-c, kao i sistema naplate novih kilometara autoceste.

Prihodi od naplate cestarine koriste se za izgradnju novih kilometara.

  1. je bila godina završetka izgradnje dionica autoceste od Zenice do Tarčina i od Međugorja do međunarodnog graničnog prijelaza Bijača, tačnije do granice sa Hrvatskom.

– Završetkom autoceste i njenim puštanjem u promet, preduzeće Autoceste FBiH nastoji da održava nivo sigurnosti putnika i vozila u skladu s evropskim standardima – navedeno je u saopćenju.

Kvalitetnom izgradnjom, kvalitetnim održavanjem te uvođenjem najsavremenijih sistema sigurnosti i upravljanjem, kao što je izgradnja i otvaranje savremenog Centra za održavanje i kontrolu prometa, doprinosi da u 2014. godini nije zabilježena nijedna teška saobraćajna nesreća na autocesti A1 s težim povredama učesnika u saobraćaju ili sa smrtnim ishodom.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*