Ivanić: Za dan ili dva počinje provjera kandidata za premijera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao je da je nemoguće da do kraja januara bude potpuno formirana vlast, “ali do polovine februara jeste potpuno realno”.

“Očekujem da ćemo mi u dan ili dva imati u proceduri provjeru kandidata za premijera i očekujem u terminu od 13. do 17. da bi trebali imati madatara, a mislim da mandatar može završiti za mjesec taj posao i da bi to mogao biti jedan od bržih slučajeva formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini”, kazao je Ivanić.

Upitan da li potpuno Vijeće ministara BiH očekuje polovinom februara, odgovorio kako ne vjeruje da će se to dogoditi.

“Kasnije, od kraja februara, ne vidim ni jedan razlog zašto nebi bilo, mada problem može biti u Federaciji, ali to su stvari na koje ja ne mogu uticati. Problem može biti ako se odnosi među partnerima u Federaciji problematiziraju. Ja to ne očekujem, ali vidjet ćemo”, kazao je Ivanić.

Govoreći o prijedlogu teksta zajedničke izjave o opredjeljenosti za preduzimanje neophodnih reformi koju je usaglasilo Predsjedništvo BiH, Ivanić je kazao da su dogovorili dvije faze.

“Jedna je načelna izjava spremnosti na reforme i to je ovaj tekst. U tom tekstu ne vidim ništa problematično ako su ljudi spremni za reforme i ako su spremni da uđemo u Evropu”, kazao je Ivanić.

Dodao je da se ovim iskazuje ko hoće u Evropsku uniju, ko hoće moderno društvo, ko hoće savremeno društvo i ko neće.

“Oni koji neće, neće potpisati, a ne moraju svi potpisati. Važno je da postoji natpolovična većina onih koji su spremni da rade. Iskreno mislim da će nje biti i da će to biti ubjedljivo natpolovična većina i da će ovi koji sada iskazuju neku vrstu rezerve vrlo brzo i sami shvatiti da im je bolje da budu u tom brodu koji ide u Evropsku uniju, nego izvan njega”, kazao je Ivanić.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*