Predstavnici EUFOR-a u Kantonalnoj privrednoj komori

Nedret Kikanović predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla, primio je sa saradnicima u posjetu majora Matthias Corrodia komandantna LOT kuće EUFOR-a Tuzla.

Bila je ovo prilika da se uvažnom gostu koji obnaša izuzetno važnu funkciju u našem regionu, predstavi privreda Tuzlanskog kantona. Bilo je riječi o privrednim kretanjima, glavnim karakteristikama privrede regije koju pokriva Kantonalna privredna komora Tuzla, o izvoznim orijentacijama, robama koje se iz drugih zemalja uvoze na područje Tuzlanskog kantona, problemima sa kojima se kantonalna privreda susreće, posebno, negativnom uticaju pandemije izazvane koronavirusom Covid 19, na privredu TK.

Predsjednik Kikanović je uvaženom gostu objasnio situaciju vezanu za probleme u autoindustriji Tuzlanskog kantona koja je naslonjena na privredne gigante u Njemačkoj, a koji su također bili pod udarom krize. Tekstilna inudstrija ima velikih problema jer jer dobrim dijelom naslonjena na Kinu.

Oblast ugostiteljstva i turizma bila je onemogućena djelovati pod Korona mjerama, bankarski sektor je danas mnogo obazriviji, teže se dolazi do kredita, kompliovanija je procedura, kamete su povećane. Sve ovo je, prema riječima Kikanovića, pojašnjeno i obuhvaćeno mjerama koje su vladama upućene iz Komore a kako bi se pomoglo privredi. Uz sve pomenuto, mjere pomoći bi trebale obuhvatati i smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta koji u velikoj mjeri opterećuju privredu a realno mogu biti izrazito niži, rečeno je na sastanku u Komori.
Interesovalo je predstavnika EUFOR-a i stanje kod raspodjele 330 miliona eura, prvog paketa pomoći EU za privredu, koliko Vlada uvažava preporuke iz Komore.

Naglasio je glavni zadatak EUROR-a a to je sigurnost u Bosni i Hercegovini, samim tim i u Tuzlanskom kantonu. Stava je da je i za razvoj privrede i nesmetane privredne aktivnosti, od veliog značaja sigurnost u regionu.
Komandant Matthias je zahvalio domaćinu na toploj dobrodošlici i informacijama koje je dobio a koje će biti od velikog značaja u obavljanju važnih zadataka i poslova koji ga očekuju u njegovom mandatu i poslu u Bosni i Hercegovini. Istakao je uvaženi gost kako je tokom posjete Tuzlanskom kantonu, Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla, dobio izuzetne važne informacije koje će sa velikim zadovoljstvom prenijeti u Komandu EUFOR-a.

Na kraju sastanka u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla, obje strane su izrazile zadovoljstvo susretom i nadu da će u narednom periodu doći do zajedničkih aktivnosti na projektima koji budu realizovani u Tuzlanskom kantonu.

(RTV7/KPKTZ)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*