Košarkaši BiH će utakmice kvalifikacija po uzoru na NBA igrati u “balonu”

Kvalifikacije za sva kontinentalna prvenstva igrat će se u “balonima” zbog pandemije koronavirusa, saopštila je Međunarodna košarkaška federacija (FIBA). Naime, čelnici FIBA-e su se na ovu odluku odlučili uzimajući u obzir zdravlje i sigurnost igrača, trenera i zvaničnika, a na osnovu preporuke Medicinske komisije i Komisije za takmičenja FIBA-e.

Odluka stupa na snagu za predstojeće “prozore” kvalifikacija za kontinentalna prvenstva u novembru 2020. i februaru 2021. godine.

“Svi mečevi oba predstojeća ‘prozora’ trebaju se igrati u ‘balonima’, umjesto domaćih i gostujućih susreta, uz saglasnost državnih zdravstvenih vlasti domaćina i u skladu sa FIBA-inim zdravstvenim protokolima (uključujući PCR testiranje i kontrolisani ulazak u sigurnosno okruženje u gradu u kome je takmičenje). Svaki ‘balon’ sastojat će se od četiri ili osam timova (jedna ili dvije kvalifikacione grupe). O domaćinima će se odlučivati na regionalnom nivou i bit će određeni u narednom periodu. FIBA će svakodnevno nastaviti pratiti situaciju s pandemijom Covid-19 virusa i po potrebi slati dalje informacije u vezi sa FIBA-im takmičenjima”, saopštila je FIBA.

Podsjetimo, reprezentacija BiH nakon iznenađujuće gostujuće pobjede protiv Latvije i očekivanog poraza na domaćem terenu od Grčke, u novembru očekuju nominalno domaće utakmice protiv Bugarske i Latvije.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*