Ko je Alexis Tsipras, grčki Che Guevara i budući premijer

Alexis Tsipras, lider ljevičarske partije Syriza, koja je pobijedila na jučer održanim izborima u Grčkoj, bit će budući premijer te zemlje. Ono što je Grcima najbitnije je to da se ova partija, kao i njen lider, protive mjerama štednje na koje ih primorava Evropska unija.

Evropski bankari i birokrate pomalo drhte nakon pobjede ove partije u Grčkoj i izglednih šansi da Tsipras postane premijer, jer sklad u eurozoni posljednja je stvar koja je na umu ovom 40-godišnjem bivšem komunisti. Ultra ljevičarsku stranku na čijem je sada čelu osnovao j 2000. godine.

Syriza, kao i njen 40-lider, našli su svoj politički prostor za djelovanje između dvije etablirane stranke koje već decenijama vode praktično isti ljudi, između konzervativne Nove demokratije i socijalističkog Pasoka.

O njegovim obećanjima zamjenik grčkog premijera Evangelos Venizelos je dao svoje mišljenje: “On je Harry Potter”, rekao je, zbog toga što smatra da Tsipras daje obećanja koja neće biti u stanju ispuniti.

Tsipras živi sa nevjenčanom suprugom i dvoje djece u stanu u sedmospratnoj zgradi u blizini odlagališta otpada.

Rođen je u Atini 1974. godine, tri dana nakon pada grčke vojne hunte, kao vrlo mlad se pridružio komunističkom omladinskom pokretu i postao njegov gorljivi aktivista.

Jedan od njegovih sinova nosi ime Ernesto po Che Guevari. Njegova supruga marina Elefsinioti (45) nedavno je ostlala bez posla, a radila je za Swarovski.

Ukoliko postane premijerom, a vjerovatno hoće, Tsipras će postati najmlađi šef vlade u toj zemlji još od 1865. godine.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.