Kolinda Grabar Kitarović: Očekujem da sa susjedima napokon riješimo otvorena pitanja

U svojoj poslanici u povodu inauguracije predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je, između ostaloga, istaknula kako će Hrvatska svoju vanjsku politiku i dalje voditi kroz suradnju sa saveznicima unutar EU i NATO-a, kao i kroz suradnju sa susjedima.

– Naš trajni strateški nacionalni interes ostaje uključivanje cijeloga prostora Jugoistočne Europe u europske i euroatlantske integracije jer svaka druga opcija produljuje neizvjesnost i u konačnici može voditi obnovi crta podjela i razdvajanja.

Želim da države Jugoistočne Europe postanu članice europske obitelji i u tom pogledu pružamo ruku suradnje. Očekujem da sa susjedima napokon riješimo otvorena pitanja poput graničnih sporova, a u odnosima sa Srbijom posebno mjesto imat će status nestalih u Domovinskom ratu, kao i međusobna zaštita prava manjina. Nacionalne manjine bogatstvo su Hrvatske. Razvijat ću i štititi njihova prava, ali i promicati prava Hrvata u susjednim državama – rekla je Kolinda Grabar Kitarović..

Kao jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva istaknula je zaštitu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

– Bosnu i Hercegovinu vidim kao državu triju jednakopravnih konstitutivnih naroda: Bošnjaka, Srba i Hrvata. Želim svesrdno pomoći kako bi Bosna i Hercegovina učvrstila svoju državnost na temelju pune ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda i o tome ću posebno skrbiti – istaknula je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.