Hakeri provalili u 100 banaka i ukrali milijardu dolara

Oko 100 banaka i finansijskih institucija širom svijeta napadnuto je u neočekivanoj hakerskoj krađi, podaci su najnovijeg izvještaja.

Firma za sigurnost računara Kaspersky Lab estimates tvrdi da je u ovim napadima, koji su počeli još 2013. godine, te su još uvijek u toku, ukradeno milijardu dolara.

Hakerska banda u kojoj su državljani Rusije, Ukrajine i Kine odgvorna je za ovaj napad pokazala je istraga na kojoj je radio Kaspersky zajedno sa Inerpolom i Europolom.

Prema njegovim tvrdnjama napadi su se dogodili u 30 zemalja, uključujući i zemlje i finansijske kompanije u Njemačkoj, Rusiji, SAD-u, Kini, Ukrajini i Kanadi.

Kaspersky također ističe da su metode ove bande zapravo nešto novo u hakerskim krađama, gdje ustvari korisnici kradu novac direktno do banaka izbjegavajući krajnje korisnike.

Banda je koristila kompjuterske viruse kako bi zarazila mreže kompanija uključujući i videonadzor koji bi mogao snimiti sve što se dešavalo na ekranima korisnika.

Kaspersky tvrdi da je svaka krađa banke trajala između dva i četiri mjeseca i svakog puta bi bivalo ukradeno blizu 10 miliona dolara.

“Ovo je vrlo profesionalna krađa”, kazao je prvi sigurnosni istraživač Kaspersky laboratorije Sergey Golovanov.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*