U NUB „Derviš Sušić“ besplatno predavanje o energetskoj efikasnosti

Centar za razvoj i podršku Tuzla, i EFEKT mreža organizuju besplatno savjetovanje, o finansijskoj isplativosti korištenja obnovljivih izvora energije, i energetske efikasnosti. Savjetovanje će biti održano večeras u Američkom kutku, Narodne i univerzitetske biblioteke Derviš Sušić u Tuzli.

Ovo savjetovanje je jedan segment petogodišnjeg projekta, koji CRP Tuzla realizuje uz finansijsku podršku USAID-a. Projekat se nalazi u početnoj fazi, kada se uglavnom radi na procjenama potrošnje, izradi studija, radu sa javnim objektima, i u ovom slučaju građanima. Kako je gostujući u našem jutarnjem programu kazala Alma Tihić, asistent projekta CRP-a, do sada je održano četiri od šest savjetovanja, a odziv građana je zadovoljavajući.

„Obzirom da radimo konkretne teme kao što su, kako kupiti uređaj u domaćinstvu, kako smanjiti račune za električnu energiju, radimo i konkretne proračune,…. Građane to zanima, i svako od njih može da kaže kako je to u njihovoj kući, i pita šta konkretno mogu da urade. Savjetovanju su se do sada odazivali i studenti, domaćice, penzioneri,… i svi oni žele da smanje račune za električnu energiju“, pojasnila je Tihić.

U pripremi projekta u CRP-u su došli do podatka da građani o ovoj oblasti znaju vrlo malo, ali se nadaju da će ova besplatna savjetovanja pomoći u edukaciji stanovništva, kako bi smanjili troškove i bili ekološki osvješteni.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*