Na izborima za načelnika opština Kalesija i Živinice manji broj nepravilnosti

Glasanje na današnjim prijevremenim izborima za načelnike opština Kalesija i Živinice na većini posmatranih biračkih mjesta protiče bez većih smetnji, uz manji broj uočenih nepravilnosti.

Iz Koalicije „Pod lupom“ istakli su da zabrinjava podatak da su na 52 posto posmatranih biračkih mjesta zabilježeni slučajevi tzv. porodičnog glasanja (više osoba u kabini za glasanje).

– Na biračkom mjestu 080A010B u mjestu Lipovice u opštini Kalesija birači se organizovano dovoze na glasanje s nekoliko putničkih automobila. Na dva biračka mjesta u Živinicama zabilježeno je više od šest slučajeva da su birači vraćeni s biračkog mjesta jer nisu bili na izvodu iz Centralnog biračkog spiska – saopćio je Pres-centar Koalicije „Pod lupom“.

Zaprimljena je i jedna telefonska prijava građanke Kalesije koja je prijavila da se u okolini biračkog mjesta u Šerićima u opštini Živinice otvoreno agituje prema biračima da se glasa za jedan politički subjekt.

Četiri mobilna tima Koalicije su do 15.00 sati obišla 23 biračka mjesta i nisu zabilježila nepravilnosti koje mogu utjecati na tok izbornog procesa.

Prema izvještajima posmatrača Koalicije “Pod lupom”, primjetan je značajan broj posmatrača političkih subjekata na svim posmatranim biračkim mjestima, u prosjeku tri po biračkom mjestu, što pokazuje zainteresiranost političkih subjekata za regularnost ovih izbora.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*