Kućni ljubimci ne mogu van granica BiH

Veterinari iz Bosne i Hercegovine muče muku sa zdravstvenim certifikatima koje od njih traže vlasnici za svoje kućne ljubimce kada žele preći granicu između Bosne i Hercegovine i Evropske unije.

Bosna i Hercegovina od prošle je godine, po uzoru na EU, uvela obavezu posjedovanja zdravstvenog certifikata za kućne ljubimce koji napuštaju zemlju.

No, da bi taj certifikat bio validan, osim potpisa veterinara mora sadržavati i pečat nadležne insitucije u BiH.

No, niko u zemlji do danas ne zna koja institucija svojim pečatom treba ovjeriti potpis veterinara.

Jedan od sarajevskih veterinara rekao je kako veterinari skoro svakodnevno imaju upite od vlasnika kako mačku, psa ili nekog drugog ljubimca mogu prenijeti preko granica, ali im niko ne može dati pravi odgovor.

”Veterinari znaju da postoji obaveza popunjavanja zdravstvenog certifikata. Taj certifikat bi nakon popunjavanja od strane veterinara treba ići na ovjeru kod nadležne institucije. Ali, niko ne zna koja institucija je nadležna da da taj pečar. Niko u zemlji neće da preuzme tu odgovornost i mi smo praktično pred zidom” – rekao je ovaj veterinar.

Veterinari će u još veće probleme zapasti kada dođe vrijeme godišnjih odmora i kada vlasnici od njih budi tražili da im veterinari omoguće odmor sa njihovim ljubimcima.
(NAP/MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.