Hiljade vozača u TK mogu odahnuti: Konačno, počela sanacija klizišta koje je presjeklo magistralu!

U kalesijskom naselju Babajići ovih dana počela je konačno sanacija klizišta, koje je u maju prošle godine presjeklo dio magistralnog puta Tuzla – Zvornik.

Klizište mjesecima stvara probleme hiljadama vozača, a u nekoliko navrata saobraćaj na ovom dijelu puta, koji je jedan od naprometnijih u državi, bio je potpuno obustavljen. Vozači teretnih vozila već nekoliko mjeseci koriste zaobilazni put preko naselja Dubrave, na području općine Živinice, dok su vozači automobila koristili prelaz preko manjeg nasipa.

Ugovor za sanaciju slijeganja ceste potpisan je u julu 2014. godine, a radi se o projektu trajne sanacije slijeganja. Radovi koštaju oko 286.000 maraka, a trebali su biti završeni za mjesec dana.

No, kako se moglo čuti, razlog zbog kojeg se kasni sa sanacijom jesu imovinsko-pravni odnosi, s obzirom da se desetak metara od klizišta nalazi porodična kuća. Završetak radova na sanaciji očekuje se za nekoliko dana, kada bi magistralni put mogao biti ponovo u funkciji.

Lokalitet gdje se aktiviralo klizište saniran je u proteklih 15-tak godina i rekonstruisan praktično svake godine zbog aktiviranja klizišta. Građevinske firme i nadležni još uvijek nisu našli trajno rješenje za klizište na ovom dijelu magistralnog puta.

(S.K./Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*