Visoki predstavnik poziva na hitno formiranje vlada u BiH

Visoki predstavnik Valentin Inzko danas se u Ankari sastao s ministrom vanjskih poslova Turske, Mevlütom Çavuşogluom, i drugim visokim zvaničnicima, pri čemu su razmijenili mišljenja o situaciji u Bosni i Hercegovini u svjetlu općih izbora održanih u oktobru prošle godine.

Visoki predstavnik također je zagovarao povećanje stranih ulaganja u Bosni i Hercegovini.

Inzko je istaknuo da je krajnje vrijeme za formiranje vlada na državnom i federalnom nivou, kao i u kantonima gdje još nije uspostavljena nova vlast.

– Formiranje vlasti na svim nivoima mora biti završeno bez daljnjeg odlaganja kako bi vlade mogle početi s radom i rješavanjem ozbiljnih problema s kojima se građani susreću – rekao je on.

Visoki predstavnik je istaknuo da sve vlade moraju imati listu prioriteta – reforma ekonomije, vladavina prava, otvaranje novih radnih mjesta, borba protiv korupcije i deblokiranje puta BiH ka evroatlantskim integracijama.

Pozdravljajući nedavnu podršku Parlamenta BiH prema preuzetim obavezama Bosne i Hercegovine u pogledu EU integracije, Inzko je izrazio nadu da će ovaj korak “ponovo pokrenuti proces reformi u kojem je došlo do zastoja.”

Visoki predstavnik je također zahvalio Turskoj na pomoći Bosni i Hercegovini u oblasti ekonomije i pozvao ministra da podrži daljnja turska ulaganja.

– Masovna nezaposlenost, posebno mladih ljudi, ogroman je problem. Bosni i Hercegovini je potrebna održiva ekonomija. U tom smislu, krediti po niskoj kamatnoj stopi, koje je osigurala Turska, predstavljaju pozitivan potez. Uz kredite, potrebno je više direktnih investicija iz Turske za oporavak bosanskohercegovačke ekonomije – rekao je Inzko.

U okviru posjete turskoj prijestolnici, visoki predstavnik također se sastao i s predsjednikom Unije privrednih komora i robnih berzi Republike Turske, kako bi razgovarao o pitanjima u vezi s ekonomskom saradnjom i investicijama, saopćeno je iz OHR-a.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*