Papa Franjo sutra dolazi u BiH – traju posljednje pripreme za doček

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo sutra stiže u posjetu BiH, gdje će, kako je najavljeno, odaslati poruku mira i potrebe zajedničkog života u specifičnoj sredini kakva je Bosna i Hercegovina.

Svi dobronamjerni građani očekuju, osim poruka podrške katolicima u BiH, i poruku koja će ohrabriti bosance i hercegovce da otklone zastoj u izgradnji prosperitetne zemlje, potstakne ih na izgradnju zemlje jednakih prava za sve njene građane i zemlje u kojoj je glavni kriterij za ocjenjivanje ljudi njihova dobrota.

Neposredno uoči dolaska u BiH poglavar Rimokatoličke crkve poručio je da stiže u Sarajevo da “uz Božiju pomoć utvrdi vjernike katolike u vjeri, da iskaže podršku ekumenskom i međureligijskom dijalogu i da sve ohrabri za miran život u BiH”.

“Pozivam vas da mi se pridružite u molitvi da ovo apostolsko putovanje donese plodove za kršćansku zajednicu i za cijelo društvo”, navodi se u papinoj video poruci.

Hiljade vjernika već danas će doći u glavni grad Bosne i Hercegovine i uskoro se očekuju prvi autobusi u Sarajevu. Ipak, najveći broj onih koji će sutra biti na misi na stadionu Koševo, koju će voditi papa Franjo, krenuće iz svojih župa iza ponoći.

Očekuje se da će misi na stadionu Koševo prisustvovati oko 65.000 ljudi, a za praćenje Papine posjete akreditovano je 1.300 novinara. U Sarajevo stiže više od 15.000 gostiju.

Papina posjeta proteći će uz velike sigurnosne mjere, a prema nezvaničnim podacima, za njegovu i sigurnost hodočasnika brinuće oko 4.000 policajaca, sa kojima će sarađivati i pripadnici Oružanih snaga BiH, vatrogasci i medicinsko osoblje.

Povodom papinog dolaska saobraćaj u Sarajevu će se sutra od sedam do 20 sati odvijati prema izmijenjenom režimu sa povremenim obustavama na određenim lokacijama i putnim pravcima.

Kako bi posljednje pripreme za dolazak Pape mogle biti urađene na najbolji mogući način, danas je u Federaciji Bosne i Hercegovine skraćeno radno vrijeme. U svim institucijama i ustanovama, te organima uprave radiće se skraćeno, do 12 sati.

Plan posjete pape Franje u BiH
Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo papu će dočekati član Predsjedništva BiH Dragan Čović, nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto.

Potom će se papa susresti sa članovima Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, koji će mu prethodno u 9.30 sati ispred zgrade Predsjedništva prirediti svečani doček uz vojne počasti, intoniranje himni i puštanje golubova mira.

Za 10.10 sati planiran je susret pape Franje sa predstavnicima vlasti u BiH, diplomatskog kora, biskupima i nekoliko vjerskih vođa u BiH, nakon čega slijedi obraćanje Ivanića i pape Franje novinarima.

Na stadion Koševo, gdje će u 11 sati biti održana misa, Papa će doći u otvorenom automobilu (papamobilu), a dočekaće ga gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić koji će mu predati ključeve Grada Sarajeva.

Za 13.15 sati predviđen je sastanak i ručak Pape sa biskupima u Apostolskoj nuncijaturi, a Papa će se u 16.20 sati u katedrali Srca Isusova susresti sa svećenstvom i održati im prigodan govor.

Programom posjete za 17.30 sati u Franjevačkom međunarodnom studentskom centru planiran je ekumenski i međureligijski susret pape Franje sa oko 300 predstavnika pravoslavne, islamske, jevrejske i katoličke zajednice u BiH, a prigodne pozdrave uputiće mu reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, negovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački Grigorije, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, te kardinal Vinko Puljić.

U 18.30 sati Papa bi trebalo da se u Nadbiskupskom centru za pastoral mladih “Ivan Pavao Drugi” susretne sa mladima, nakon čega u 20.00 sati slijedi njegov odlazak na sarajevski aerodrom gdje će biti organizirana kratka oproštajna svečanost i povratak u Vatikan.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*