Bajramović: Sindikat je izbačen iz pregovora o Zakonu u radu

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine smatra da Vlada i Udruženje poslodavaca Federacije BiH ne poštuju sindikat kao socijalnog partnera u Ekonomsko-socijalnom vijeću za teritoriju Federacije BiH u razgovorima o tekstu zakona o radu, te najavljuju proteste pred zgradom Parlamenta u vrijeme kad taj zakon bude na dnevnom redu.

Predsjednik Sindikata Ismet Bajramović izjavio je na vanrednoj pres-konferenciji u Sarajevu da sedmicama traju pokušaji da se različitim pritiscima na sindikat predstavnici radnika privole na pristanu na zakon o radu, kojim će se umanjiti prava onih koje predstavljaju.

“Iako su pregovori bili na ivici nemogućeg, pod pritiskom, čitavo vrijeme mi smo sudjelovali u njima. U finišu, Sindikat je izbačen iz pregovora o zakonu o radu. Htjeli smo da pregovaramo, ali oni hoće preko koljena da maltene za mjesec dana usvoje zakon, to je nedopustivo. Ovo je najbitniji zakon u zakonodavnoj praksi”, poručio je Bajramović.

On je precizirao da je nastavak sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije BiH zakazan za kasnije danas, bez obzira na to što je, kako je kazao, taj sindikat blagovremeno obavijestio ostale partnere u tom vijeću (Vlada FBiH i Udruženje poslodavaca) da većina njihove delegacije neće moći prisustvovati toj sjednici i zatražila njeno odgađanje za 28. juli.

“Zakazali su sjednicu za danas u 17 sati, bez obzira da li mi bili ili ne. Vlada i poslodavci će proći još jednom tekst i završiti tako što će više odgovarati poslodavcima nego sindikatu ili radnicima. Bez obzira na to, moramo pratiti zakon kroz parlament i zato naše članstvo mora biti pred Parlamentom”, rekao je Bajramović.

Ocijenio je da je zakon o radu krucijalni, da se svi ostali zakoni naslanjaju na taj zakon i odnosi se na sve radnike u Bosni i Hercegovini, a ne samo na članove sindikata.

Bajramović je najavio da će Međunarodnu konfederaciju sindikata obavijestiti o, kako je kazao, potezima partnera u socijalnom dijalogu.

On smatra da bi novi zakon o radu donio smanjenje prava radnika i plaća, lakše otpuštanje radnika te time doveo u pitanje kolektivni ugovor za koji kaže da je osnova pravnog sistema u radnim odnosima.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*