Čović na samitu o borbi protiv ISIL-a: BiH odlučna u borbi protiv terorizma

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović sudjelovao je na Samitu lidera svijeta o temi “Borba protiv ISIL-a i nasilnog ekstremizma” i u svom obraćanju istakao kako pošast terorizma predstavlja najveći izazov pred cijelim svijetom.

Skup na kome je učestvovao i naš predsjedavajući Predsjedništva organizirao je predsjednik SAD-a Barak Obama, kome je Čović zahvalio za, kako je rekao, “njegovu inicijativu i vodstvo po ovom pitanju od velike važnosti i još veće žurnosti”.

“Pošast terorizma i nasilnog ekstremizma doista predstavlja najveći izazov s kojim se suočavamo danas i prijeti potkopavanju međunarodnog mira i sigurnosti. Nadalje, ugrožava temeljne vrijednosti naše civilizacije, utječe na prosperitet, te društveno i institucionalno tkivo društva i cijelih regija. Iznad svega, ono predstavlja prijetnju našoj vlastitoj sigurnosti”, rekao je u svom obraćanju Dragan Čović.

Čović: Ne može se ne osuditi neizreciva brutalnost
On je dodao da niko ne može a da ne osudi neizrecivu brutalnost i potpuno zanemarivanje ljudskih života u vrijeme terorističkih napada uopće, a posebno kada je ISIL u pitanju.

“Bosna i Hercegovina je duboko zabrinuta zbog čestih prikaza nasilnog ekstremizma i radikalizacije koja dovodi do terorizma, te pridaje veliki značaj rješavanju ovih pojava. Nažalost, u stvarnosti, niti jedna država, ni društvo, nisu imuni na njih. Vjerujemo da nijedna država ne može uspješno samostalno spriječiti niti se boriti protiv terorizma. U borbi protiv ove globalne prijetnje, samo zajednički napori mogu donijeti konkretne rezultate”, rekao je prvi čovjek bh. Predsjedništva.

Čović je rekao da je BiH spremna ojačati saradnju na regionalnom i subregionalnom, ali i međunarodnom nivou, posebno kada je u pitanju prikupljanje i razmjena informacija, te poboljšanje kapaciteta u borbi protiv terorizma.

Izuzetno je važno, potsjetio je predsjedavajući Predsjedništva BiH, da sve rezolucije UN-a koje se tiču borbe protiv terorizma budu provedene u cijelosti, kako bi svi bili sigurni da će svaka osoba koja sudjeluje u financiranju, planiranju, pripremi ili izvršenju terorističkog akta, biti privedena pred lice pravde.

BiH pozdravlja i aktvnosti VE u borbi protiv terorizma
Bosna i Hercegovina, kao predsjedavajuća Vijeća Evrope, pozdravlja aktivnosti Vijeća Evrope i akcije poduzete u borbi protiv terorizma, posebno u pogledu jačanja pravnog okvira u skladu s odredbama rezolucije Vijeća sigurnosti 2178 (2014 ), rekao je, između ostalog, Dragan Čović.

“Značajan korak naprijed u borbi protiv terorizma je usvajanje Dodatnog protokola Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju terorizma, od strane Odbora ministara Vijeća Europe. Želio bih iskoristiti ovu prigodu da naglasim važnost Člana 7. Dodatnog protokola, koji predviđa razmjenu informacija i određivanje točke žarišta od strane svake države, 24 sata, 7 dana u tjednu. Ovo će biti najkorisniji alat koji će pomoći državama pri identificiranju osoba uključenih u terorističke aktivnosti, te njihovom sprječavanju da otputuju u inozemstvo”, potcrtao je Dragan Čović danas u New Yorku, te dodao da je ograničeni vojni odgovor, kao jedini instrument u borbi protiv terorizma, u svim njegovim oblicima i manifestacijama, postigao je tek kratkotrajne rezultate.

“Uz odlučnu, temeljitu, posvećenu i dobro koordiniranu vojnu akciju, potrebni su i opsežna strategija i holistički pristup u borbi protiv nasilnog ekstremizma i terorizma, kako bi bili riješeni temeljni uzroci ovog fenomena. Ta strategija se sastoji od širokog spektra političkih, ekonomskih i društvenih mjera, koje se bave rješavanjem egzistencijalnih problema i posebnih izazova u određenom društvu. Ona se treba pozabaviti uvjetima pogodnim za širenje ekstremizma i čimbenicima koji dovode do regrutiranja i radikalizacije, što vodi k terorizmu”.

Predstavnik BiH na današnjem skupu u New Yorku posvećenom borbi protiv terorizma je rekao da je izuzetno važno, pa čak i presudno, između ostalog, reducirati siromaštvo i nejednakost, te poboljšati obrazovanje i pružiti mogućnosti mladima.

“Sa druge strane, eliminiranje učinaka predrasuda i ksenofobije u našim društvima i zajednicama ostaje ključno u borbi protiv širenja ideologije nasilnog ekstremizma. Od najveće je važnosti poboljšana suradnja u pogledu razmjene obavještajnih podataka, između naših agencija, prilikom identificiranja i praćenja ekstremista, te sprječavanja planiranja i izvršenja akcija koje dovode do širenja ideologije ili provedbe konkretnih terorističkih akata”, riječi su Dragana Čovića.

Na kraju svoj izlaganja Čović je još jednom ponovio kako se svijet susreće sa globalnom prijetnjom koja zahtijeva globalni odgovor.

“Zbog toga je od iznimne važnosti da smo ujedinjeni i odlučni u nakani da porazimo terorizam i ekstremizam u svim njegovim pojavnim oblicima. Bosna i Hercegovina želi još jednom potvrditi svoju nepokolebljivu predanost da doprinese u ovoj borbi na nacionalnom i međunarodnom nivou”, rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović na samitu svjetskih lidera o borbi protiv ISIL-a i nasilnog ekstremizma.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*