Eurozona uplatila dvije milijarde eura Grčkoj

Eurozona je u ponedjeljak uplatila Grčkoj ratu od dvije milijarde eura kao što je bila obećala, pošto je ta država ispunila uvjete tražene u okviru programa finansijske pomoći o kojem je odluka donesena ljetos, saopćio je Europski mehanizam stabilnosti (EMS), prenose agencije.

Taj će se iznos iskoristiti ponajprije za vraćanje kolosalnog grčkog duga, za plaćanje zaostalih potraživanja i sufinansiranje projekata koji se finansiraju iz strukturnih fondova, navodi se u saopćenju EMS-a.

Zvanična Atina mora u decembru vratiti Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) 1,244 milijarde eura u tri dijela (7, 16. i 21. decembar).

Isplatu nove tranše Grčkoj EMS je odobrio nakon što joj je krajem augusta isplaćeno 13 milijardi eura, javlja agencija AP.

Ova isplata je dio plana trogodišnje pomoći vrijednog 86 milijardi eura koji je grčki premijer Alexis Tsipras u julu prihvatio kako Grčka ne bi izašla iz eurozone.

Nove mjere štednje

Parlament Grčke je prošle sedmice usvojio nove mjere štednje koje uključuju povećanje poreza na vino i poskupljenje putarina, kao i manju zaštitu za građane sa hipotekarnim kreditima.

Atina je željela naći način da blizu 70 posto vlasnika kuća zaštiti od oduzimanja nepokretnosti, ali su kreditori smatrali da je taj nivo suviše velikodušan i tražili da budu zaštićeni samo najugroženiji.

Pregovori o trećem paketu pomoći Grčkoj doveli su tu zemlju na ivicu finansijskog kolapsa prije nekoliko mjeseci, ali je Vlada ipak uspjela postići dogovor sa kreditorima, pristavši na uvođenje još bolnijih mjera štednje.

(Al Jazeera Balkans)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*