Radionica ˝Odgojni i terapijski značaj igračaka”

Igrajući se, dijete gradi vlastiti svijet, u skladu sa svojim osjećanjima i potrebama. Brojni stručnjaci ističu odgojni i terapijski značaj igračaka.

Edukacijski centar ”Nahla” Tuzla organizuje besplatno predavanje sa radionicom, na temu: ”Odgojni i terapijski značaj igračaka”, koje će se održati 3. decembra (četvrtak) 2015. godine, od 18 sati.

Predavačica je mr.sci. Amela Isanović, edukatorica lutkarstva, autorica tri metodička priručnika (dva iz oblasti lutkarstva), nagrađivana autorica lutkarskih scenarija i predstava.

Konstrukcija vlastitog svijeta uz pomoć igračaka, može biti oslobađajuća za dijete jer mu omogućava odigravanje susreta i dijaloga, mijenjanje ishoda priče… i sl. Igra omogućava djeci osjećaj povjerenja, moći, te osjećaj da imaju kontrolu nad svojim osjećanjima i ponašanjem što kod njih razvija osjećaj samovrijednosti. Također, djeca razvijaju fleksibilnost u ponašanju i razmišljanju što vodi tome da biraju ponašanja i načine komunikacije koji su dobri za njih i za druge ljude u njihovoj okolini.

Na predavanju će se, između ostalog, prezentirati autorski radovi mr. Amele Isanović kao plodovi višegodišnje primjene lutke kao nastavnog sredstva u nastavi i vannastavi.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*