Evropska komisija usvojila paket novih mjera za borbu protiv terorizma i šverc naoružanja

Evropska komisija usvojila je danas paket mjera za borbu protiv terorizma i šverca naoružanja, uključujući i putovanje u terorističke svrhe”.

Evropska komisija u saopštenju navodi da u paket mjera spada i “Direktiva o terorizmu” čiji je cilj jačanje “arsenala EU u sprečavanju terorističkih napada krivičnim gonjenjem pripremnih dijela kao što su obuka i odlazak u inostranstvo u terorističke svrhe”.

U “pripremna djela” spadaju putovanje, finansiranje, organizacija i ugovaranje odlaska, obuka i obezbjeđenje sredstava za vršenje terorističkih napada.

“Povećanje broja građana EU koji odlaze u inostranstvo kako bi postali `strani borci` znači da je neophodno obnoviti okvir EU za terorističke prekršaje kako bi se osigurao zajednički odgovor krivičnog pravosuđa”, rekao je potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans.

Više hiljada ljudi otputovalo je u Siriju i Irak kako bi se pridružili “Islamskoj državi” i evropske države pokušavaju da ojačaju mjere bezbjednosti kako bi spriječile napade poput onih u Parizu 13. novembra kada je ubijeno 130 osoba.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*