PSBiH: Predstavnički dom o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatrat će danas u prvom čitanju Prijedlog zakona o neradnim danima za vrijeme vjerskih praznika. Taj zakon predviđa podjednak broj neradnih dana tokom godine za obilježavanje vjerskih praznika za muslimane, pravoslavce, katolike, pripadnike jevrejske i svih ostalih vjera u Bosni i Hercegovini.

Zaposleni u svim institucijama, organima, organizacijama, preduzećima i svim drugim oblicima organiziranje za obavljanje djelatnosti i usluga na teritoriji Bosne i hercegovine bi, prema tom zakonu, trebali imati pet plaćenih neradnih dana u vrijeme vjerskih praznika.

Na predloženom dnevnom redu je i Prijedlog zakona o štrajku zaposlenih u bh. institucijama kojima Bosna i Hercegovina, kao članica Međunarodne organizacije rada, tu oblast harmonizira s ratificiranim međunarodnim konvencijama i međunarodnim pravom te se uređuju međusobna prava i obaveze zaposlenih i institucija Bosne i Hercegovine.

Pred poslanicima će se naći i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme u prvom čitanju, čiji je cilj poboljšanje zakonskih rješenja i bolje provođenje zakona u korist institucija i privrednika u oblasti namjenske industrije.

Svoj stav poslanici bi trebali dati i na Izvještaj za Bosnu i Hercegovinu za 2015. godinu, koji je sačinila Evropska komisija, te Akcioni plan za provođenje Reformske agende na nivou Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Prijedlog zakona o Ustavnom sudu skinut sa dnevnog reda

Predstavnički dom na današnjoj sjednici neće razmatrati Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona i Prijedlog zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici iz klubova SNSD-a i SDS-a, odlučio je Kolegij ovog doma.

Prijedlozi zakona skinuti su na zahtjev Ustavnopravne komisije, koja ih jučer nije razmatrala, zbog tehničkih nedostataka, jer nisu usklađeni sa jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa.

Prema Prijedlogu zakona o Ustavnom sudu, s ciljem jačanja samostalnosti i nezavisnosti Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, stranci moraju ustupiti mjesta domaćim sudijama.

Prijedlogom zakona o izmjeni Krivičnog zakona predviđeno je da se iz ovog zakonskog rješenja brišu odredbe koje se odnose na pravno sankcionisanje u slučaju neizvršavanja konačnih odluka Ustavnog suda, Suda Bosne i Hercegovine ili Doma za ljudska prava.

Sa dnevnog reda sjednice, na zahtjev Ustavnopravne komisije, skinut je i Prijedlog zakona o korištenju i upravljanju imovinom u svojini Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Šemsudin Mehmedović i Zaim Backović.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*