Uskoro će biti adaptirano Odjeljenje za hematologiju i onkologiju na Klinici za dječije bolesti u Tuzli

Danas je prezentovan projekat  ˝Adaptacija i rekonstrukcija Odjeljenja za hematologiju i onkologiju na Klinici za dječije bolesti  UKC-a Tuzla. To znači da bi djeca oboljela od malignih bolesti sa područja TK konačno dobila specijalizirane uslove za liječenje na tuzlanskom UKC-u.

U susret obilježavanju 15. februara Međunarodnog dana djece oboljele i izliječene od raka, simbolično je i prezentovan projekat koji je prije nekoliko godina pokrenulo Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih oboljenja Pipol. S obzirom na to da je TK vodeći po broju oboljele djece od malignih bolesti adaptacijom Odjeljenja stekli bi se prikladni uslovi za liječenje mališana. Amra Saračević predsjednica Udruženja Pipol istakla je da se nada da će  realizaciju ovog značajnog projekta podržati privrednici i pojedinci sa područja TK.

Od 2007. godine broj oboljele djece je u stalnom porastu, a prema podacima Udruženja Pipol godišnje se liječi od 10 – 15 mališana sa područja TK. Do sada su morali putovati u Sarajevo na liječenje, što je bilo iscrpljuće i fizički i finansijski za djecu ali i za porodice. Tome će uskoro doći kraj.

Značajnu podršku u realizaciji projekta obećao je Grad Tuzla, kao i predstavnici Općine Srebrenik, resornog kantonalnog ministarstva kao i nekolicina privrednika.

Ukupna vrijednost projekta je 100 000 KM. Iz Udruženja su još jednom uputili poziv privrednim licima i pojedincima da što prije pomogu koliko mogu, jer oboljeli mališani nemaju vremena za čekanje.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*