Aktuelni lider Sloboda gostuje Borcu, Čelik dočekuje Travnik

Nakon 82 dana pauze nastavlja se BH Telecom Premijer liga Bosne i Hercegovine.  Nikad zanimljivija sezona nastavit će se utakmicama 19. kola gdje nas u subotu očekuje pet susreta, dok će se u nedjelju igrati preostala tri.

Radnik Bijeljina – Mladost DK

Jedno od najprijatnijih iznenađenja jesenjeg dijela BHT Premijer lige, ekipa Radnika, igrat će protiv Mladosti i tom utakmicom otvoriti 19. kolo i proljetni dio sezone. Radnik ove sezone igra zaista odlično, nalaze se na četvrtom mjestu, a izborili su i četvrtfinale Kupa BiH. Prvi ispit za izabranike Slavka Petrovića je Mladost koja je debitant u Premijer ligi. Da Radnik ima ozbiljne namjere govori i to da je ekipa ostala na okupu, a u klub je stiglo pet novih pojačanja. Najzvučnije svakako jeste Joco Stokić koji je kao slobodan igrač došao iz Željezničara. Nije Stokić u onoj formi koju je pružao u Borcu, ali sigurno je da može svojim iskustvom donijeti prevagu u pojedinim mečevima. Mladost će baš kao i Borac igrati na oba fronta, ali cilj ekipe jeste opstanak u društvu najboljih. Mladost se nalazi na osmoj poziciji i imaju sedam bodova više od Olimpica koji je u zoni ispadanja. Debitant, ekipa Mladosti, odradila je pripreme u Antalyji, dok se Radnik priprema u etno selu Stanišić i u Crnoj Gori. U jesenjem dijelu ove dvije ekipe su odigrale neriješeno 0:0, a to je ujedno bio i prvi međusobni duel ove dvije ekipe.

Radnik i Mladost svoj susret igraju od 14:00 sati.

Borac Banja Luka – Sloboda

Aktuelni lider na tabeli, tuzlanska Sloboda, proljetni dio sezone otvara u Banjoj Luci gdje će gostovati Borcu. Duel dvije ekipe, gdje se Borac bori za opstanak, a Sloboda kao lider za osvajača BHT Premijer lige. Banjalučani ovaj susret dočekuju u veoma izmijenjenom sastavu. Svaka pauza za Borac donosi nove turbulencije, kako u upravi kluba, tako i u ekipi.  U klub je došlo čak 15 igrača koji će zajedno s trenerom Aleksandrom Janjićem pokušati izboriti opstanak u društvu najboljih. Borac je na Gradskom stadionu u Banjoj Luci od 2002. godine upisao osam pobjeda i jedan remi u duelima sa Slobodom. Dakle, Tuzlaci nikada nisu slavili u Banjoj Luci u Premijer ligi. Borac je tokom priprema imao promjenjive rezultate protiv ne baš jakih protivnika i sigurno je da ih očekuje težak zadatak kako bi  opstali u najjačem rangu bh. fudbala.

Sloboda s druge strane će igrati protiv neugodne tradicije, protiv ekipe koja je u najlošijem izdanju znala savladati najbolje, ali i protiv pritiska koji nosi lider na tabeli. Uspješne pripreme odradili su izabranici Husrefa Musemića, a u ‘generalci’ su savladali Dinamo Minsk s 2:0 i najavili pohod ka tituli prvaka BiH. Bez previše izmjena, u odnosu na prvi dio sezone, Sloboda će ući u duel s Borcem i sigurno je da su blagi favoriti. Znimljivo, upravo je Borac jedna od rijetkih ekipa koja je uspjela uzeti bod na Tušnju, a priliku za osvetu Sloboda će imati za vikend. Musemić je svjestan da je ovo važna utakmica za obje ekipe  i nada se da će sve proći u sportskom duhu, te da neće do izražaja dolaziti neke druge stvari.

Utakmica između Borca i Slobode igra se od 17:00 sati na Gradskom stadionu u Banjoj Luci.

Čelik – Travnik

Još jedan zanimljiv duel očekuje nas na otvaranju 19. kola gdje će Čelik dočekati Travnik. Zeničani se i dalje nalaze u nezavidnoj situaciji sa upravom i navijačima, ali dobro kotiraju na tabeli BHT Premijer lige. Čelik zauzima sedmo mjesto s 28 bodova, baš kao i šestoplasirani Željezničar i ne bi trebali imati problema oko opstanka u Premijer ligi. S druge strane Travnika se nalazi na 13. mjestu sa 17 osvojenih bodova, a kako ove sezone ispada šest ekipa, sigurno je da Travničane očekuje grčevita borba ukoliko žele sačuvati status Premijerligaša. Iz Čelika naglašavaju kako respektuju Travnik, ali su ubjeđeni u pobjedu svoje ekipe. Najveće pojačanje Zeničana jeste ostanak mladog Burekovića koji je trebao preći u redove Željezničara, ali nije dobio slobodne papire koje je tražio preko Arbitražnog suda. Travnik je u ‘generalci’ remizirao sa Sarajevom 2:2 gdje su uspjeli nadoknaditi dva gola zaostatka.

Susret između Čelika i Travnika igra se na Bilinom polju od 14:30 sati, a dodajmo da će ova utakmica biti humanitarnog karaktera gdje će dio prihoda od ulaznica biti namijenjen za liječenje nekadašnjeg omladinca Čelika, Vedada Šabanovića.

Vitez – Velež

Ekipa Viteza dočekuje posrnulog Veleža koji se nalazi u zaista lošoj situaciji. Vitezu je neophodna pobjeda ukoliko žele da sačuvaju status Premijerligaša, dok Velež nema šta da izgubi jer se nalazi na posljednoj poziciji sa svega osam bodova, 15 manje od desetoplasiranog Viteza. Vitez nije najbolje igrao na pripremama, a savladani su od drugoligaša TOŠK-a s visokih 3:0. S druge strane Velež je odradio mini pripreme, izdvajamo duel sa Željom koji su Mostarci izgubili 3:0. Ove dvije ekipe su u Vitezu odigrali tri susreta, imaju po jednu pobjedu i jedan remi. Dakle, Vitez će jurišati ka pobjedi, dok će Velež igrati za čast kluba i navijača.

Utakmica Vitez – Velež igra se od 14:30 sati.

Rudar Prijedor – Drina Zvornik

Duel dvije ekipe koje se nalaze u zoni ispadanja igrat će danas u Prijedoru gdje će Rudar dočekati Drinu iz Zvornika. Rudar i dalje može izboriti opstanak, dok Drina ukoliko to želi treba da se desi čudo. Rudar se nalazi na 14. mjestu s 16, dok je Drina poziciju ispod sa devet bodova. Iz Rudara najavljuju da im je neophodna pobjeda ukoliko žele da ostanu u igri za opstanak. U Rudaru ovaj put nije bilo previše prometno, tako da će Prijedorčani uči manje-više sa istim sastavom u proljetni dio sezone. Drina s druge strane osigurala je veliko pojačanje u odbrani. Naime, bivši igrač Drine Nikola Vasiljević odlučio je da se vrati u svoj klub i pomogne ekipi u borbi za opstanak. On se vraća iz Kazahstanskog Šahtara i sigurno je da će moći da pomogne svojoj ekipi.  Rudar i Drina su do sada odigrali tri susreta, dvije pobjede imaju Prijedorčani, dok je Drina slavila jednom.

Susret između Rudara i Drine igra se od 14:30 sati.

– subota 27.2.

Radnik – Mladost DK (14:00 sati)
Rudar – Drina (14:30 sati)
Čelik – Travnik (14:30 sati)
Vitez – Velež (14:30 sati)
Borac – Sloboda (17:00 sati)

Screenshot_50

(Federalna.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*