Krenuli prvi brodovi: Počela deportacija izbjeglica u Tursku

Stupio je na snagu sporazum EU i Turske o vraćanju izbjeglica, koji je zaključen prije deset dana. Brod sa prvom grupom izbjeglica, koji treba iz Grčke da budu vraćeni u Tursku, napustio je ostrvo Lezbos.

Oni će se iskrcati u mjesto Dikili, na zapadu Turske, javlja BBC.

“Turska i Grčka složile su se da 500 ljudi bude iz Grčke prebačeno u Tursku 4. aprila, ako u posljednjem trenutku ne dođe do nekih problema”, rekao je agenciji France-Presse izvor iz EU i dodao da su u pitanju izbjeglice iz Sirije, Afganistana i Pakistana koje nisu podnijele zahtjeve za azil.

To je prva grupa izbjeglica koja će biti vraćena u Tursku otkako je 20. marta stupio na snagu sporazum EU i Turske.

Sa druge strane, Grčka je odbila da precizira broj izbjeglica koji će biti poslat u Tursku u skladu sa sporazumom, ali su tamošnji mediji prenijeli da bi oko 750 izbjeglica trebalo da bude vraćeno u Tursku od ponedjeljka do srijede.

Evropska agencija za kontrolu spoljnih granica Fronteks obezbijediće čamce za transport izbjeglica, rekao je isti izvor.

Predviđeno je da najprije budu vraćene izbjeglice s grčkih ostrva Lezbos i Hios, jer se na tim lokacijama nalazi najveći broj ljudi, pristiglih uglavnom poslije stupanja sporazuma na snagu. Sporazumom je predviđeno da Atina može pod određenim uslovima u Tursku da vrati sve izbjeglice i tražioce azila koji su pristigli na teritoriju Grčke poslije 20. marta. Grčki parlament usvojio je u petak uveče po hitnom postupku zakon koji reguliše način vraćanja izbjeglica i povećanje broja centara za azil u Grčkoj.

U Grčkoj ima više od 52.000 izbjeglica blokiranih nakon zatvaranja balkanske izbjegličke rute.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*