Bizarne činjenice o genijalcu: Hitchcock nije imao pupak, plašio se jaja i svojih filmova…

Najpoznatijii britanski filmski reditelj i pisac, Alfred Hitchcock bio poznat po svom crnom humoru, ironiji i cinizmu te iznimno šokantnim, napetim i atraktivnim fabulama koje su bile glavna tema njegovih filmskih i književnih priča. Rođen je 13. augusta 1899. godine u Londonu, a preminuo na današnji dan, 29. aprila 1980. godine u Los Angelesu.

Zbog svoje karakteristične prirode, bio je jedinstven i genij svog doba.

Ovo su neke od najbizarnijih stvari koje možda niste znali o njemu.

1. Nikada nije osvojio Oscara za najboljeg redatelja

Iako je bio pet puta nominiran, nikada nije osvojio nagradu Oscar, ali je priznanje za svoj rad dobio nagradom za životno djelo. Tada je održan i jedan od najkraćih govora, a sastojao se od samo nekoliko riječi: “Thank you…very much indeed” (Hvala vam, mnogo, zaista).

2. Bojao se vlastitih filmova

– Bojim se svojih filmova! Ne razumijem kako ih publika može gledati – izjavio je Hitchcock jednom prilikom.

3. Plašio se i jaja

– Plašim se jaja – izjavio je u jednom intervjuu  – Jeste li ikad vidjeli išta ružnije od razbijanja ljuske jaja i proljevanja njegove žute tekućine? Krv je vesela, crvena, ali žumance iz jajeta je žuto, gadljivo. Nikad ga nisam probao.

4. Nije imao pupak

Iako je, naravno, rođen s pupkom, slavni filmski redatelj ga je navodno izgubio zbog brojnih operacija i navlačenja kože koje je imao za života.

5. Glumci su stoka

Hitchcock je navodno jednom prilikom izjavio da su glumci stoka pa je na upit novinara je li to istina, odgovorio sljedeće:

– Nikada nisam rekao da su glumci stoka! Rekao sam da bi se prema njima trebali odnositi kao prema stoci.

6. Perfekcionist bez granica

Prilikom snimanja “Psiha”, Hitchcock je navodno glavnu glumicu danima “držao” u kadi – mokru, golu i umornu sve dok konačno nije postigla izraz lica koji je želio.

7. Sadističke šale

Poznati redatelj navodno je imao fetiš na fobije svojih glumaca, koje bi prvo detektirao, a potom ih maltretirao pod izgovorom da se radi o nevinoj šali. Njemu je to bilo izuzetno zabavno, a glumcima i saradnicima traumatično iskustvo.

8. Problemi s težinom

Većinu svog života Alfred Hitchcock bio je pretil pa je tako jedno vrijeme imao čak 165 kg (a bio je visok svega 172 cm).

(Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*