Cigarete ponovo poskupljuju

Trend povećanja cijena cigareta u BiH se nastavlja. Pojedine vrste poskupjele su za 20 feninga po kutiji, a novo poskupljenje uslijedit će krajem mjeseca, jer je upućen zahtjev za više cijene još nekih vrsta. Ratko Kovačević iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH kazao je da je od 4. juna u primjeni nova cijena dvije vrste cigareta kompanije „Divine Moris“, koje su poskupjele za 20 feninga, dok je kompanija „Imperial Tobacco BiH“ krajem maja uputila zahtjev za poskupljenje, također za 20 feninga po kutiji. Ovo poskupljenje stupit će na snagu 30. juna.

Ovaj val traje od 1. aprila, kada je porasla cijena pet proizvoda Tvornice duhana Rovinj u prosjeku za deset do 20 feninga. I Fabrika duhana Banja Luka podigla je cijenu cigareta „eva“ za deset feninga i one sada koštaju 4,20 KM.

– Svi koji se bave prometom cigareta i duhana dužni su obavijestiti sve svoje partnere koji ih prodaju na tržištu, da prilikom stupanja na snagu novih maloprodajnih cijena moraju popisati sve zalihe i obračunati i platiti razliku akcize na cigarete utvrđene kao zalihe u popisnim listama – naglasio je Kovačević.

Fabrika duhana Sarajevo, barem u ovom periodu, neće se odlučivati za korekciju cijena, kazao je za „Avaz“ Sead Hadžimusić, izvrši direktor za komercijalne poslove u ovoj kompaniji.

“Pušit ću dok ne crknem!”
Koliko su ljudi u BiH strastveni kada je u pitanju konzumiranje duhanskih proizvoda, bez obzira na čest rast cijena, najbolje svjedoči izjava jedna Sarajke u anketi povodom moguće zabrane pušenja na javnim mjestima i poskupljenja cigareta.

– Ne zabranjujem ja nikome da se drogira ili kurva, zato neka i meni dozvole da zapalim cigaretu kad završim neki posao. Ja ću pušiti dok ne crknem – kazala je ona.

(Avaz.ba)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*