Loša saobraćajna povezanost BiH i Crne Gore ograničava ekonomsku saradnju

Trgovinska razmjena Bosne i Hercegovine i Crne Gore povećava se iz godine u godinu, ali loša saobraćajna povezanost ograničava ekonomsku saradnju dviju država – istaknuto je danas u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) u Sarajevu gdje su održani „Poslovni susreti BiH – Crna Gora“.
Predsjednik VTKBiH Bruno Bojić istakao je dobru saradnju dviju privrednih komora zahvaljujući kojoj su postignuti iskoraci u vanjskotrgovinskoj razmjeni i otklanjanju barijera poslovanju. Posjeta crnogorske privredne delegacije i susreti s bh. privrednicima, kako je dodao, zasigurno će biti podsticaj boljem povezivanju u infrastrukturnom smislu i unapređenju vanjskotrgovinske razmjene.

– Naša vanjskotrgovinska razmjena je dobra kakve imamo pretpostavke za takvu razmjenu robe – naveo je Bojić ukazujući da je osnovna barijera loša putna infrastruktura između dvije zemlje.

Apelirao je na nadležno Ministarstvo prometa i komunikacija da daju prioritete u gradnji infrastrukture da bi se omogućila veća trgovinska razmjena.

Bojić je dodao da se robna razmjena između BiH i Crne Gore kreće oko 180 miliona eura. BiH u tom odnosu bolje stoji, s obzirom na to da konstantno bilježi trgovinski suficit u ekonomskoj razmjeni.

U crnogorskoj privrednoj delegaciji je više od 30 privrednika, kazao je predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković dodajući da su zastupljeni gotovo svi privredni sektori, od informacionih tehnologija, saobraćaja, građevinarstva, turizma i drugih sektora koji vide svoju šansu za saradnju s bh. kompanijama.

– Saradnja Crne Gore i BiH je na visokom nivou što se Crne Gore tiče. BiH je nama treći partner u vanjskotrgovinskoj razmjeni, ali svakako tu može da bude mnogo više – kazao je Mijušković.

Po njegovim riječima, turističke posjete iz BiH Crnoj Gori su sve veće iz godine u godinu. Prošle je godine u odnosu na 2014. godinu bilo gotovo 50 posto više turističkih posjeta iz BiH.

– Probleme nam pričinjavaju saobraćajne veze, odnosno saobraćajna infrastruktura koja je izuzetno loša između BiH i Crne Gore. Danas smo ovdje također i da ponovo pospješimo i podstaknemo naše vlade da stavljaju to u svoje prioritete – dodao je Mijušković.

Ambasador Crne Gore u BiH Milan Lakić kazao je da  današnji skup pokazuje koliko su odnosi dviju zemalja dobri i kako idu uzlaznom linijom.

-Dobrosusjedski odnosi BiH i Crne Gore trebaju da budu primjer zemljama na zapadnom Balkanu kako treba dva susjeda da sarađuju. Predsjednici komora rekli su da imamo dobro razvijenu ekonomsku saradnju, ali da postoji još puno prostora da se ona razvija u različitim oblastima – dodao je Lakić.

Značajan prostor za razvoj saradnje, kako je dodao, postoji i u oblasti vodoprivrede, odnosno zajedničkog korištenja voda, a tu je i turizam, jer značajan broj državljana BiH godišnji odmor provodi na primorju Crne Gore.

-Vjerujem da će današnji sastanak privrednika naznačiti neke pravce kako će se unapređivati daljnja saradnja – kazao je Lakić.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*