Tuzlaci zasad bez straha od klizišta

S obzirom na to da je Gradska uprava Tuzle povukla sve moguće raspoložive ljudske, tehničke i novčane resurse, sanirana je većina klizišta iz 2014. godine. I dok građani drugih kantona strahuju od mogućih posljedica tokom jačeg nevremena, Tuzlaci, zasad, nemaju takve brige.

U maju 2014. godine u Tuzli je aktiviran najveći broj klizišta po kvadratu na području cijele Evrope. Evidentirano je preko dvije hiljade slučajeva pomjeranja tla, što je uzrokovalo brojna oštećenja na stambenim i drugim objektima, kao i izmještanje određenog broja porodica. Gradska uprava tada se ozbiljno uhvatila u koštac s ovim problemom.

Lokalna zajednica stavila je na raspolaganje sva novčana sredstva s ciljem što hitnije sanacije klizišta, kako bi u budućnosti teren bio što sigurniji tokom većih padavina.

Iako je bilo proglašeno stanje prirodne nesreće, postignute su i velike uštede nesebičnim odricanjem naknada svih angažovanih stručnjaka, bez obzira na prekovremeni rad. “Za odricanje naknade za rad uštedjeli smo milion maraka, niko od nas nije fening primio za danonoćni rad, subote, nedjelje i ostalo”, navodi Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Također, realizirana je ideja da se deblokiraju sredstva koja su godinama bila namijenjena za atomska skloništa. Građanima koji su ostali bez domova besplatno su dodijeljeni novi placevi. Danas, kada se na području Federacije bilježe novi slučajevi pomjeranja tla, Tuzla je potvrdila opravdanost višemilionske sanacije oštećenog terena, a sve s ciljem veće sigurnosti njenih građana.

(FTV/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*