CIK BiH ovih dana o provjerama birača koji glasaju iz inostranstva

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine ovih dana će donositi odluke u vezi s biračima koji glasaju iz inostranstva, kao i prigovorima vezanim za tu problematiku, izjavila je glasnogovornica Maksida Pirić nakon što je Općinski odbor Stranke demokratske akcije iz Bratunca uputio CIK-u prigovor, tražeći provjeru zbog informacija s terena o fiktivnim prijavama za glasanje iz Srbije, putem pošte, na predstojećim lokalnim izborima u BiH.

Pirić je napomenula da CIK provjerava da li je za glasanje putem pošte stiglo eventualno više prijava s iste adrese, pa i na način da stupa u kontakt s biračima.

Pirić još napominje da svi birači, registrirani za glasanje putem pošte, ako se na dan izbora zateknu na teritoriji BiH, mogu glasati na nepotvrđenim glasačkim listićima na biračkom mjestu određenom za to.

Pirić je kazala i da svi birači mogu provjeriti na CIK-ovoj internet stranici da li su i gdje u biračkom spisku. Za tu provjeru treba da unesu ime i prezime i matični broj.

Prigovor upućen iz SDA Bratunca zapravo je upozorenje da bi moglo doći do nepravilnosti koje bi mogle uticati na ishod izbora zbog zloupotreba fiktivnim prijavljivanjem, što bi moglo dovesti do znatno većeg broja glasova iz Srbije nego prije.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*