U petak otkrivanje spomenika Muhamedu Hevaiji Uskufiji

Grad Tuzla i Međunarodna galerija portreta Tuzla  vas pozivaju da svojim prisustvom i izvještavanjem o događaju uveličate ceremoniju otkrivanja spomenika podignutog  tuzlanskom, bosanskohercegovačkom  i evropskom velikanu MUHAMEDU HEVAIJI USKUFIJI, koja će se održati:

U petak, 16.09.2016. godine u  14,00  sati u rodnom mjestu velikana,  Dobrnji kod Tuzle, na lokaciji kod stare džamije u ovom mjestu, odnosno u naselju Stara Dobrnja.

Muhamed Hevai Uskufi je, između ostalog,  autor historijski kolosalnog i kapitalnog djela, najstarijeg bosanskog i južnoslavenskog rječnika štokavskog narječja, Bosansko-turskog rječnika  iz 1631. godine, poznatijeg kao Makbul- i Arif ( sviđa se učenom čovjeku), a koji je postao poznat i po nazivu Potur-Šahidija ( po imenu poznatog turskog leksikografa Ibrahima Šahidije) jer u predgovoru rječnika Uskufi piše da  je njegovo pisanje „na Šahidijin način“.

Uskufi je rođen 1601. godine u mjestu Dobrnja kod Tuzle, a umro je 1651. godine. Bio je učenjak,  pisac, alhamijado pjesnik, a  u tridesetoj godini života je napisao ovo kapitalno  djelo, što je bio važan događaj u historiji  južnoslavenskih jezika,  a pogotovo bosanskog jezika.

Bosansko-turski rječnik iz 1631. godine je književno djelo velike vrijednosti i ne predstavlja samo spisak riječi na dva jezika, nego je to samostalni dvojezični rječnik napisan u stihu štokavskim dijalektom i jedan od najranijih rječnika uopće na južnoslavenskim prostorima.

Na ceremoniji otkrivanja spomenika  prisutnim  će se obratiti  ataše za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u BiH gospodin Soner Šahin i gradonačelnik grada Tuzla gospodin Jasmin Imamović, a ceremoniju će pratiti i prigodan kulturno-umjetnički program.

Inicijator i podrška podizanju spomenika je Grad Tuzla, a nosilac projekta je Međunarodna galerija portreta Tuzla.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*