Dijeta za liječenje anemije – terapija grožđicama

Datum:

Anemiju, kako već znamo, uzrokuje nedovoljan broj crvenih krvnih zrnaca i nedovoljna količina hemoglobina u crvenim ćelijama. Danas vam donosimo preporuke za pravilnu prehranu za liječenje anemije.

Najčešći simptomi anemije su manjak energije, sklonost brzom umaranju te smanjena otpornost organizma na prehlade, gripu i ostale virusne infekcije. Uzrok anemije mogu biti druge bolesti ili ozbiljan gubitak krvi, ali najčešći oblik je onaj povezan s nedostatkom željeza, na koji ćemo se danas fokusirati.

Kad je riječ o nedostatku željeza u krvi, on obično nastaje jer prehrana nije dovoljno bogata ovim mineralom, koji tijelo prerađuje u hemoglobin.

Dobra vijest je da se nedostatak željeza, iako liječnici često propisuju tablete, može vrlo uspješno liječiti pravilnom prehranom. Namirnice najbogatije željezom su:

  • Kajsije su odmah iza jetre po koncentraciji željeza i, ako patite od anemije, trebale bi se što češće nalaziti na vašem popisu za kupovinu.
  • Listovi cvekle su namirnica koju često nepravedno bacamo, ne znajući da su izuzetno bogati vitaminima A i B2 te pomažu podizanju razine željeza i mangana u krvi.
  • Blitva, iako se koristi rjeđe nego špinat, bogata je vitaminom A i željezom.
  • Kukuruz je izvrstan, osobito kad se pojave prvi plodovi. Bogat je željezom, bakrom te vitaminima A i C.
  • Jaja imaju količinu proteina jednaku crvenom mesu i bogata su mineralima, uključujući željezo i vitamin B. Tvrdo kuhana jaja su lako probavljiva i savršen izbor za doručak jer osiguravaju potrebnu energiju.
  • Smokve imaju blagotvorno laksativno djelovanje te sadrže značajne količine vitamina B. Odlična su zamjena za umjetne zaslađivače.
  • Raštika (kelj) je odličan izvor vitamina A te osigurava i vitamine B i C. Zbog visoke koncentracije željeza, kalcija i kalija smatra se jednom od najzdravijih namirnica na svijetu. Preporučuje se jesti je barem dva puta tjedno.
  • Špinat je superhrana bogata vitaminom A i željezom. Najbolje ga je konzumirati kratko prokuhanog ili sirovog u salatama kako bi sačuvao sve nutrijente.
  • Melasa je odličan izvor željeza i trebala bi se naći u prehrani svih koji pate od anemije. Koristite je umjesto umjetnih zaslađivača i meda.
  • Grožđice su bogate željezom i istraživanja pokazuju da sadrže 15 puta više željeza nego svježe grožđe. Osim željeza, bogate su i drugim mineralima, vitaminima i aminokiselinama. Zbog vinske kiseline olakšavaju probavu.

Zdrava salata za anemične:
Za ovu salatu koja redovitom konzumacijom poboljšava krvnu sliku potrebni su:

  • Mladi špinat
  • Grožđice
  • Suhe šljive
  • Avokado
  • Svježa mrkva
  • Tvrdo kuhana jaja

Sve sastojke operite, očistite, narežite ili naribajte prema želji. Začinite s malo soli, limunovog soka i maslinovog ulja.

Podijeli:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Povezano
INFO

Četiri poslastice koje možete jesti i dok ste na dijeti

Hrana s niskim udjelom šećera sve je popularnija zbog...