Joe Biden je i službeno odustao od kampanje, a brojne Demokrate se pitaju: Šta sada?

Datum:

Demokratska stranka u SAD-u je ostala bez svog kandidata za predsjedničke izbore u novembru. Joe Biden je nakon velikog pritiska odustao, a njegovu zamjenu ćemo saznati na Demokratskoj konvenciji koja će biti održana od 19. do 22. augusta u Chicagu.

Republikanci se itekako drže zajedno oko Donalda Trumpa, svog kandidata za predsjednika SAD-a, a posebno je to slučaj nakon što je na njega izvršen bezuspješni atentat 13. jula.

Demokrate, s druge strane, se nalaze u najgoroj poziciji unazad nekoliko godina. Njihov kandidat je odustao, što je sigurno za njega bio najbolji potez, a stranku je gurnuo u jednu vrstu neizvjesnosti.

Kako bi shvatili šta znači izgubiti kandidata tri mjeseca pred izbore, a posebno predsjedničke u SAD-u, treba uzeti u obzir da su u kampanje uložena značajna sredstva, bilo da je riječ o Trumpovoj ili Bidenovoj. Sada već bivši predsjednički kandidat Biden je samo na reklame, nakon jako lošeg izdanja u debati protiv Trumpa, u posljednjem periodu potrošio skoro 40 miliona dolara.

Sada će novi kandidat ili kandidatkinja početi od nule, uz iznimku Kamale Harris, koja je ipak bila potpredsjednica i bila je veliki dio Bidenove kampanje.

Harris bi bila logična zamjena za Bidena. Radi se o potpredsjednici koja je već učestvovala u predsjedničkoj kampanji. Pomaže joj i činjenica da je bila prva žena potpredsjednica u historiji SAD-a, koja je pri tome i crnkinja, što bi Demokratama pomoglo da vrate dio glasova ove etničke grupe, koji sve više naginju Republikancima.

Da je Harris ozbiljna u svojoj namjeni da baš ona zamijeni Bidena, svjedoče i izvori iz njenog tima koji su po intenziviranju kampanje zamjene kandidata za predsjednika u javnost “pustili priču” da bi bilo izrazito “problematično” ako bi na Bidenovo mjesto došao “bijeli muškarac”.

Međutim, Harris je nevjerovatno nepopularna među građanima SAD-a, a pri tome nije uradila ništa pretjerano značajno u prethodne četiri godine na mjestu potpredsjednice. Dok joj identitet ide u korist, politika i popularnost, kao i karizma potrebna za osvajanje glasova, baš i ne ide.

“Bijeli muškarac” na kojeg se vjerovatno odnosila priča koja je izašla iz kampa Kamale Harris je Gavin Newsom. On je guverner Kalifornije koji ima značajnu podršku u svojoj saveznoj državi, a riječ je i o posebno karizmatičnom političaru koji zna “skupljati” glasove.

Problem s Newsomom je kako predstaviti politiku koja prolazi u poprilično “plavoj” Kaliforniji, poznatoj po velikoj podršci za Demokratsku stranku, u SAD-u koji je ipak žestoko podijeljen po stranačkim linijama. Biden je 2020. godine izabran na osnovu ideje da bi svojim iskustvom mogao ujediniti, a iako u tome nije uspio, opet mu se daju veće šanse da to uradi nego Newsom, koji nema iskustva u pregovorima s “drugom stranom.”

Ozbiljna kandidatkinja je i Gretchen Whitmer, guvernerica Michigana. Ona je ovu saveznu državu osvojila i “okrenula” ka Demokratama, a rezultat njenog rada vidio se 2020. godine, kada je Biden osvojio Michigan, iako je Trump 2016. godine odnio pobjedu.

Whitmer, ipak, se nekako najstidljivije spominje u ovim diskusijama. Čini se da još nije spremna i da nema dovoljno iskustva da bi se nosila s politikom na najvećem nivou. Ipak, ona će sigurno biti važan igrač za Demokrate u budućnosti.

Međutim, daleko najpopularnija osoba unutar Demokratske stranke neće biti kandidat, a to je Michelle Obama. Supruga bivšeg predsjednika Baracka Obame je najveća želja svih članova Demokratske stranke i koncezus među političkim analitičarima je da bi ona “pomela” Trumpa, ali ona se drži van ove utrke i drugih političkih pitanja.

Sve ovo pokazuje da su Demokrate u ozbiljnom problemu. Kampovi koji podržavaju različite političare, bilo da je riječ o Whitmer, Harris ili Newsomu, se međusobno optužuju i ratuju putem medija.

Pravi značaj Bidenove odluke ne možemo znati dok se službeno ne izabere novi kandidat Demokratske stranke. Što se tiče njega lično, brojni članovi njegove stranke su ga zbog poteza pohvalili, govoreći kako je riječ o “heroju” koji je “svoj interes stavio iza interesa stranke i države.”

Dok je sve to tačno, Biden je isto tako stavio nevjerovatan pritisak na nekog drugog, najvjerovatnije Harris. U tri mjeseca održati kampanju koja treba da se bori s osobom koja je popularna kao Trump (nakon atentata) i koja je u istoj borbi već dvije godine nije lagan zadatak. Pri tome, mijenjati Bidena, čija popularnost je pala i ispod 40 posto, neće biti lagan zadatak, a još je teži ako uzmemo u obzir da je najvažniji dio političke karijere Harris vezan upravo uz njega.

Dok se sve to dešava, Trump radi ono što niko nije očekivao – šuti. Poznat po svojim kontroverznim izjavama i generalnoj averziji ka taktičkoj šutnji, bivši predsjednik se drži po strani i svoje političke protivnike pušta da se “sami pojedu”. Istini za volju, opet se “aktivirao” nakon atentata, ali je većinom šutio, uz jednu značajnu objavu nakon što je Biden i zvanično istupio iz kampanje.

Upravo ovo je možda najveći alarm za Demokrate da zastanu na trenutak i stave interese svojih glasača ispred sujeta i ličnog ega. Ako je i Trump prepoznao kada da šuti, možda je “dotjeralo cara do duvara.”

(Klix.ba)

Podijeli:

Povezano
INFO

Haris i Tramp izjednačeni u svim ključnim američkim državama

Američka demokratska potpredsjednica Kamala Haris i bivši republikanski predsjednik...

Kamala Harris uskoro bira potpredsjedničkog kandidata, poznato troje finalista

Kandidatkinja za predsjednika SAD-a Kamala Harris trebala bi uskoro...

Trump održao prvi predizborni skup nakon pokušaja atentata

Donald Trump održao je svoj prvi predizborni skup otkako...

SAD: U pucnjavi u Filadelfiji ubijene tri osobe, deset ranjeno

U masovnoj pucnjavi u Filadelfiji, u saveznoj državi Pensilvaniji,...