Trebaju li žene više sna od muškaraca i postoji li magična brojka sati za dobar san?

Datum:

Različitim ljudima treba različita količina sna, a liječnica Aileen Alexander, za glamour.com, objasnila je zašto ženama treba više sna od muškaraca. Nekoliko je znanstvenih istraživanja potvrdilo da, u prosjeku, ženama treba šest do 28 minuta više sna od muškaraca. Postoji nekoliko teorija zašto je tomu tako.

San je reguliran hormonima i oni utječu na to koliko sna nam je zapravo potrebno. ‘Kad je riječ o hormonima, kod žena oni igraju veliku ulogu u spavanju’, kaže dr. Alexander. Dodaje, da ovdje treba uzeti u obzir i menstrualni ciklus, trudnoću i menopauzu. Svi ti faktori mogu negativno utjecati na san. Baš zbog toga, ženama treba više sna i češće spavaju i preko dana. Osim toga, žene češće pate i od insomnije.

Liječnica kaže: ‘Obično žene ustaju tijekom noći kako bi nahranile bebe ili se brinule o drugoj djeci, a nekada i o starijim roditeljima’. Istraživanja su pokazala da žene češće obavljaju i većinu kućanskih poslova, pa im se i zbog toga može povećati potreba za više sna.

Ako se sagledaju sva istraživanja do sada provedena, dr. Alexander kaže da ženama u prosjeku treba 11 minuta više sna od muškaraca, no dodaje kako je potrebno provesti još istraživanja, te kaže kako u stvarnosti ne postoji neka magična brojka koliko sati sna je potrebno. ‘Treba slušati svoje tijelo, a potreba za snom je individualna i ne treba stereotipizirati prema spolu’, tvrdi. ‘Ako se ujutro ne osjećate odmorno, razmislite o tome spavate li dovoljno i što možete promijeniti’.

Manjak sna negativno utječe na zdravlje žena i muškaraca. ‘Smanjuje nam brzinu reakcije, što može dovesti do automobilskih nesreća ili drugih strašnih pogrešaka. Utječe na raspoloženje i povećava rizik od tjeskobe i depresije, ali i pretilosti, dijabetesa, problema sa srcem, hormonske neravnoteže…’, kaže liječnica.

Podijeli:

Povezano
INFO

Skakić: Imamo problem da se mnogo hrane baca (VIDEO)

Svjetski dan hrane, koji se obilježava na 16. oktobar...

Počeo “Vezeni most” (VIDEO)

Međunarodni dječiji festival “Vezeni most” počeo je danas. Naredna...

Inovator Osman Osmanović nastavlja impresionirati globalnu inovatorsku scenu svojim radom (VIDEO)

Inovator Osman Osmanović iz Lukavca, nastavlja impresionirati globalnu inovatorsku...

Hoće li parlamentarci podržati Zakon: Postaje li nedjelja ”neradna” za trgovce?

Trgovine u Federaciji BiH mogle bi uskoro imati neradnu...