Top namirnica sportista i dijabetičara: Zdravo brašno koje lako možete sami napraviti

Datum:

Iako je skuplje od običnog, pšeničnog brašna, bademovo brašno je nutritivno zdraviji odabir. Ne sadrži gluten pa ga biraju oni koji imaju celijakiju ili izbjegavaju gluten u prehrani. Također, ima nizak udio ugljikohidrata, što ga čini popularnim izborom u prehrani za dijabetičare.

Bogato je nezasićenim mastima, koje su korisne za zdravlje srca i mogu pomoći u regulaciji kolesterola smanjenjem lošeg (LDL) kolesterola i povećanjem dobrog (HDL) kolesterola.

Bademovo brašno vole i sportaši jer sadrži više proteina od mnogih drugih vrsta brašna, što pomaže u jačanju mišića te produljuje osjećaj sitosti. Vlakna u bademovom brašnu pomažu probavi, magnezij živčanom sustavu, a vitamini E je snažan antioksidans.

Ta zdrava namirnica sadrži i mangan, kalij, kalcij i željezo. Bademovo brašno možete kupiti u prodavaonicama zdrave hrane, ili ga napraviti sami.

Kako napraviti bademovo brašno?

Bademe najprije nasjeckajte pa miksajte u blenderu oko deset sekundi, dok se ne pretvore u prah. Nemojte pretjerati kako ne biste dobili maslac od badema. Potom ih prosijte u cjedilu sa sitnim otvorima, a krupnije komadiće ponovno izmiksajte i prosijte. Bademovo brašno možete čuvati u hladnjaku, oko tri mjeseca, piše punkufer.

Podijeli:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Povezano
INFO

EU i UN udružuju snage na unapređenju prevencije raka u BiH

Evropska unija i Ujedinjene nacije, u saradnji sa zdravstvenim...

Mlinari u BiH već najavili poskupljenja: Od januara cijene brašna sigurno veće

Mlinari u RS-u i FBiH najavljuju od januara novi...

Mandarine su odlične za zadravlje: 7 razloga zašto ih jesti svaki dan

Mandarine su bogate vitaminom C, štite naš imunitet u...

Omiljena namirnica nutricionista tokom zime: Ključna je za varenje i jačanje imuniteta

Ako želite da imate jak imunitet, jedite više kiselih krastavaca. Kažu da je...