Meso koje je spolja zlatno žuto i hrskavo, a unutra sočno pečeno, želja je gotovo svake domaćice. Međutim, često se događa da u receptu po kojem ste baš naumili pripremiti neko jelo s mesom iz rerne nije navedena temperatura na kojoj ga treba peći. I, šta sad?
Donosimo nekoliko savjeta o temperaturama na kojima trebate peći određene vrste namirnica za vaš obrok iz snova.
Meso i povrće
Meso i povrće su idealna kombinacija. Ukoliko ih pečete zajedno, vodite računa da se povrće ne prepeče jer je mesu potrebno više vremena da se skroz ispeče.
Pečenje započnite na temperaturi između 200 i 230 stepeni, a potom smanjite na 180. Na ovaj način meso će zadržati sočnost, dok će spolja imati zlatnu hrskavu koricu. Ukoliko pečete veći komad mesa, obavezno ga zarežite na nekoliko mjesta kako bi se bolje i ravnomjernije ispeklo iznutra.
Isjeckano povrće dobro prosušite ili ga ostavite pola sata na papirnom ubrusu koji će upiti višak vode. Na taj način povrće će biti spolja hrskavo, a unutra lijepo pečeno, a ne prepečeno.
Prije pečenja meso ostavite sat vremena na sobnoj temperaturi, a stavite ga peći bez prethodnog zagrijavanja rerne. Ako meso iz frižidera stavite direktno na pečenje, neće se ravnomjerno ispeći jer toplota neće moći prodrijeti do sredine, dok će krajevi biti prepečeni.
Posuda za pečenje
Prilikom pripremanja obroka iz rerne važan je i izbor posuđa koje koristite za pečenje. Ako pečete tjesteninu s raznim umacima ili sirom, sipajte je u vatrostalnu posudu. Na taj način zadržaće sočnost, a po površini će imati hrskavu koricu.
I jedan provjeren trik domaćica kada je riječ o pečenju tjestenine ili lazanja – nikada nemojte sipati rendani kačkavalj ili neki drugi sir na početku pečenja jer će brzo izgorjeti. To ostavite za kraj kad je jelo već gotovo. Izvadite ga iz rerne, pospite sirom i vratite tek toliko da se on istopi.
Meso i povrće najbolje se peku u običnom plehu jer će se na taj način ravnomjerno ispeći. Vodite računa da pleh bude dovoljno velik kako povrće ne bi bilo nagurano, jer se tada neće ravnomjerno ispeći.
Oprez s kolačima
Ako u receptu nije naznačena tačna temperatura, kolači se najčešće peku na temperaturi između 160 i 180 stepeni, dok dužina pečenja zavisi od vrste kolača.
To je idealna temperatura zato što se tada povezuju bjelančevine i šećer, što vašem jelu daje posebnu aromu, ukus i teksturu.
Kolači sa više šećera lakše će zagorjeti, pa i o tome vodite računa. Sastojke od kojih pripremate kolač, pa i jaja, ostavite van frižidera sat vremena prije pripreme. Korištenjem hladnih sastojaka kolač se neće ravnomjerno ispeći.