Milanović: Operaciju Oluja ne slavimo da bismo likovali nad porazom druge strane, slavimo slobodu

Datum:

Hrvatska danas obilježava 29. godišnjicu vojno-redarstvene akcije ‘Oluja’, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, a centralna manifestacija i ove godine održava se u Kninu, u prisustvu državnog vrha i uz cjelodnevni program.

Milanović: Danas slavimo hrabrost i vještinu svojih vojnika

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović kazao je danas u Kninu kako Republika Hrvatska slavi već 29. godinu zaredom “najvažniju ratnu pobjedu u svojoj savremenoj istoriji”.

“Slavimo hrabrost i vještinu svojih vojnika, koji su nam donijeli slobodu, mir i suverenost uz trajnu svijest o tome da smo kao nacija zauvijek zaduženi žrtvom muškaraca i žena, koji su dali svoje živote i zdravlje u slamanju neprijateljske armije”, kazao je Milanović. 

Kazao je da Hrvati Oluju ne slave kako bi likovali, prkosili ili provocirali, već da obilježavanjem te vojno-redarstvene operacije Hrvatska slavi slobodu.

“Operaciju Oluja ne slavimo da bismo likovali nad porazom druge strane, nad nedužnim žrtvama, niti nad bilo kojim žrtvama. Suosjećamo zbog boli svake obitelji koja je izgubila svoje bliske i najbliže. Ne slavimo da bismo provocirali bilo koga ili da bismo prkosili bilo kome. To nas ne zanima”, rekao je Milanović.

Plenković: Hrvatski branitelji trajna inspiracija

Na središnjoj svečanosti na stadionu NK Dinara predsjednik Vlade Andrej Plenković pozdravio je okupljene i čestitao ovaj dan, rekavši da je “Oluja omogućila da je ono o čemu su generacije Hrvata sanjale danas stvarnost i odgovornost”.

“Godine 1995., nakon dugih priprema i niza prethodnih vojnih operacija, Hrvatska je pobjedom u Oluji i Bljesku okončala višegodišnju okupaciju hrvatskog teritorija. Bio je to odvažan odgovor kojim smo vratili gotovo četvrtinu hrvatskog teritorija, omogućili povratak tisućama prognanih izbjeglica te odgovorili na razaranja. Oluja je označila početak novog razdoblja u hrvatskoj povijesti i tek od tog trenutka opstojnost hrvatske države bila sigurna za buduće naraštaje”, rekao je.

Čović: Čuvati dostojanstvo svih hrvatskih branitelja

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović u Kninu je danas položio vijence i zapalio svijeće za poginule hrvatske vojnike.

“Naša je vječna dužnost čuvati povijesne činjenice i dostojanstvo svih hrvatskih branitelja”, napisao je Čović na X profilu.

S izaslanstvom dužnosnika Hrvata u Bosni i Hercegovini Čović se naklonio hrvatskim braniteljima kod Spomenika hrvatske pobjede Oluja 95. u središtu Knina.

Na Trgu dr. Ante Starčevića završio je program obilježavanja, nakon čega se središnja svečanost premjestila na stadion NK Dinara, a završila prikazom sposobnosti pripadnika Hrvatske vojske i policije, te letačkim programom. Nad gradom su letjeli višenamjenski borbeni avioni Rafale, koji će nadletjeti i cijelu Hrvatsku, ali i MIG-ovi.

U Hrvatskoj se kao državni praznik slavi 5. avgust, dan kada je akcija Oluja završena ulaskom hrvatske vojske u Knin i isticanjem hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi.

U vojno-redarstvenoj operacije Oluja je bilo angažovano gotovo 200 hiljada hrvatskih vojnika i policajaca, smrtno su stradala 243 hrvatska vojnika, 1430 je ranjeno, a dva vojnika još uvijek se vode nestalima. Time su su pod hrvatsku upravu vraćeni posljednji dijelovi teritorije koje su držali pripadnici srpskih vojnih jedinica.

(BHRT/RTV7)

Podijeli:

Povezano
INFO

Premijerom novog Grlićevog filma otvoren Pulski filmski festival

Svjetskom premijerom novog filma Rajka Grlića "Svemu dođe kraj"...