Harris i Walz održali prvi predizborni skup, međusobno se hvalili i skupa kritikovali Trumpa

Datum:

Guverner Minesote Tim Walz i zvanično se predstavio kao potpredsjednik Kamale Harris, ukoliko ona pobijedi na američkim izborima. Zajednički skup održan je u Philadelphiji, a Walz se pozicionirao i kao narodni populista i kao žestoki branilac demokratske liste.

Nastup u utorak označio je prvu priliku i za Walza, relativno nepoznatog političara na nacionalnoj razini, i za Harrisa da podijele svoju priču sa biračima širom zemlje, od njegovog odrastanja u ruralnoj Nebraski do sadašnjeg rada kao guvernera države Minesote koju je nazvao “sjevernom zvijezdom SAD-a”.

Harris je guvernera Minnesote predstavila kao čovjeka sa srednjeg zapada, srednjoškolskog profesora koji je postao zakonodavac “swing distrikta” koji je unaprijedio ključne demokratske politike otkako je izabran na najviši položaj svoje države 2018. godine.

Walz je rekao kako slijedi stope svog pokojnog oca – bivšeg pedagoga koji je služio u vojsci, prvo kao pripadnik Nacionalne garde vojske, a kasnije kao učitelj.

Walz i Harris su pohvalili međusobne uspjehe. Haris je rekla da je “našla takvog vođu” u Walzu i objasnila zašto ga je odabrala za svog kandidata. Istakla je i njegovo iskustvo treniranja srednjoškolskog fudbala, rekavši da će to utjecati na njegovu sposobnost da služi zemlji kao potpredsjednik i da je Walz “više od guvernera”.

Walz je zahvalio Harris na povjerenju koje mu je ukazala, kao i na tome što je “vratila radost”. Rekao je da je oduševljen što je na ovom putovanju sa Harris, kao i njenim suprugom Dagom Emhofom.

Haris je obećala da će ona i Walz spasiti Zakon o pristupačnoj njezi i da će usvojiti zakon kojim se vraćaju prava na pobačaj širom zemlje.

Što se tiče ekonomije, možda najtežeg pitanja s kojim će se suočiti, Harris je obećala da će se boriti za srednju klasu i sniziti cijene.

Walz je rekao da je Donald Trump “previše zauzet služenjem sebi” da bi služio drugima i ustvrdio je da bi bivši predsjednik vratio zemlju unazad, ponavljajući citat koji koristi Harris: “Ne vraćamo se nazad”.

Walz se osvrnuo na obrazovanje senatora iz Ohaja JD Vancea i izjavio da “jedva čeka” da raspravlja o Trumpovom potpredsjedniku. Vancea i druge republikance ne nazvao “pakleno čudnim”.

(Klix.ba)

Podijeli:

Povezano
INFO

Amerikanci se nakon uragana vraćaju na Floridu

Stanovnici u oblasti Siesta Key na Floridi u Sjedinjenim...

Izborni dan u Tuzli (VIDEO)

Građani Bosne i Hercegovine biraju danas nove predstavnike lokalnih...

Glasajte pomoću skenera, dođite na simulaciju!

U sklopu implementacije pilot projekta podržanog od USAID-a BiH...