Ako ne želite da se razbolite tokom zime, ove tri namirnice jedite što više

Datum:

Sezona prehlade i gripa je u punom jeku, pa mnogi ljudi traže prirodne lijekove kako bi bili zdravi. Svi pokušavamo da se zaštitimo od bolesti, ali je pitanje koliko smo uspješni.

Dok je jak imuni sistem važan tokom cijele godine, on postaje još važniji tokom hladnih zimskih mjeseci. Dodavanje određene hrane pune vitamina, minerala, antioksidanata i bioaktivnih jedinjenja u vašu ishranu može prirodno povećati imunitet.

Stručnjaci su sproveli istraživanje kako bi otkrili koje namirnice zaista utiču na naše zdravlje, a izdvojile su se tri namirnice. U okviru ovog istraživanja, vodeći zdravstveni stručnjak dr. Šam Sing je identifikovao kurkumu, đumbir i citruse kao superhranu. Ne samo da su pristupačne i lake za kombinovanje u svakodnevnom obrocima, već nude i neke izuzetne zdravstvene prednosti, prenio je Surrey Live.

Kurkuma: Sa svojom živom zlatnom bojom i zemljanim ukusom, ovaj začin je osnovni proizvod u mnogim domaćinstvima koja vode računa o zdravlju. „Popularnost kurkume je zaslužena. Sadrži kurkumin, moćno jedinjenje sa antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima koje pomaže u smanjenju upale, koja bi inače mogla da oslabi imuni odgovor“, rekao je dr. Singh. Kurkuma ima blago gorak ukus sa prizvukom bibera i suptilne arome nalik na senf. Sipajte ga u supe, variva i pomfrit ili ga pomiješajte sa toplim mlijekom da biste napravili „zlatno mlijeko“, omiljeni napitak koji grije srce za borbu protiv prehlade.

Agrumi: „Agrumi su s pravom priznati po visokom sadržaju vitamina C, koji igra ključnu ulogu u stimulisanju proizvodnje bijelih krvnih zrnaca za borbu protiv infekcije“, objasnio je doktor. Agrumi su takođe prepuni antioksidanata koji podržavaju imuni sistem, bore se protiv upale i pomažu tijelu da se brže oporavi. Poznati po svom oštrom ukusu, agrumi uključuju narandže, limun, limete, grejpfrute, mandarine i klementine. Uključivanje citrusa u vašu ishranu je prilično jednostavno. Možete dodati kriške svježeg voća salatama, smutijima ili vodi za osvježavajući nalet ukusa i vitamina C, ili koristiti sok ili koricu za poboljšanje preliva, marinada i peciva.

Đumbir: Proslavljen zbog toplog, začinjenog ukusa, đumbir zaokružuje ovaj trio sastojaka za borbu protiv gripa. „Đumbir je nadaleko poznat po svojoj sposobnosti da se bori protiv oksidativnog stresa i upale. Posebno je efikasan u ublažavanju respiratornih infekcija i simptoma prehlade“, objasnio je dr. Singh. Takođe se vjeruje da korijen biljke može pomoći u smirivanju upale grla, smanjenju zagušenja i ublažavanju mučnine. Dodavanje đumbira u čajeve ili smutije pruža jednostavan i ukusan način da iskoristite njegove zdravstvene prednosti.

Podijeli:

spot_img
spot_img
spot_img

Povezano
INFO

Čisti organizam i jača imunitet: Ovo je najbolji čaj za početak dana

Čaj od đumbira i limuna još od davnina je...

Kako ojačati imunitet pred zimu? Prof.emeritus Midhat Jašić savjetuje…(VIDEO)

Zima je na pragu, viroze već odavno kruže među...

Ovom hranom nadomjestite nedostatak vitamina D i pripremite organizam za zimu

Tokom zime, kada su dani kraći i sunčeva svjetlost...

U FBiH za devet mjeseci prijavljeno 18 slučajeva virusnog meningitisa

U Federaciji BiH /FBiH/ tokom devet mjeseci prijavljeno je...