Ako volite miris svježe pečenog hljeba i pritom pazite na ishranu, imamo savršen recept za vas. Orašasti hljeb, proglašen je hljebom godine 2025., oduševljava svojim karakterističnim ukusom i teksturom.
Kombinacija pirovog brašna i raznih orašastih plodova stvara hljeb koji je istovremeno hrskav izvana i bogat iznutra – prava senzacija za nepce.
Ali, ovaj hljeb nije samo ukusan – on je i odličan saveznik u zdravijem načinu ishrane. Orašasti plodovi sadrže zdrave masti i proteine koji doprinose dužem osjećaju sitosti, što ga čini idealnim izborom za sve koji žele uživati u obrocima, a istovremeno regulisati apetit i unos kalorija.
Sastojci:
500 g pirovog brašna (tip 630)
1 paketić suhog kvasca (7 g)
10 g soli
5 g agavinog sirupa (ili meda)
300 ml mlake vode
100 g sjeckanih orašastih plodova (npr. orasi, lješnjaci, bademi, brazilski oraščići)
30 g suncokretovih sjemenki
30 g bundevinih sjemenki
Priprema:
U većoj posudi pomiješajte pirovo brašno, suhi kvasac, so i agavin sirup. Dodajte mlaku vodu i umijesite glatko tijesto.
Umiješajte orašaste plodove i sjemenke, dobro ih rasporedite po tijestu.
Pokrijte krpom i ostavite da tijesto odmara na toplom mjestu oko jedan sat – dok se ne udvostruči.
Zagrijte rernu na 200°C (gornje/donje grijanje). Tijesto premijesite na pobrašnjenoj površini, oblikujte u okrugli hljeb i stavite na lim s papirom za pečenje.
Pecite 30–35 minuta, dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Ohladite na rešetki.