Orašasti hljeb je pobjednik godine

Datum:

Ako volite miris svježe pečenog hljeba i pritom pazite na ishranu, imamo savršen recept za vas. Orašasti hljeb, proglašen je hljebom godine 2025., oduševljava svojim karakterističnim ukusom i teksturom.

Kombinacija pirovog brašna i raznih orašastih plodova stvara hljeb koji je istovremeno hrskav izvana i bogat iznutra – prava senzacija za nepce.

Ali, ovaj hljeb nije samo ukusan – on je i odličan saveznik u zdravijem načinu ishrane. Orašasti plodovi sadrže zdrave masti i proteine koji doprinose dužem osjećaju sitosti, što ga čini idealnim izborom za sve koji žele uživati u obrocima, a istovremeno regulisati apetit i unos kalorija.

Sastojci:

500 g pirovog brašna (tip 630)

1 paketić suhog kvasca (7 g)

10 g soli

5 g agavinog sirupa (ili meda)

300 ml mlake vode

100 g sjeckanih orašastih plodova (npr. orasi, lješnjaci, bademi, brazilski oraščići)

30 g suncokretovih sjemenki

30 g bundevinih sjemenki

Priprema:

U većoj posudi pomiješajte pirovo brašno, suhi kvasac, so i agavin sirup. Dodajte mlaku vodu i umijesite glatko tijesto. 

Umiješajte orašaste plodove i sjemenke, dobro ih rasporedite po tijestu. 

Pokrijte krpom i ostavite da tijesto odmara na toplom mjestu oko jedan sat – dok se ne udvostruči.

Zagrijte rernu na 200°C (gornje/donje grijanje). Tijesto premijesite na pobrašnjenoj površini, oblikujte u okrugli hljeb i stavite na lim s papirom za pečenje. 

Pecite 30–35 minuta, dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Ohladite na rešetki.

Podijeli:

spot_img
spot_img

Povezano
INFO

Selimović: Uskoro se očekuje promjena cijene hljeba u TK (VIDEO)

U TK još uvijek nije došlo do poskupljenja hljeba,...

Napravite odlični proteinski hljeb s bademima, suncokretovim sjemenkama i mekinjama i uživajte bez grižnje savjesti

Ovaj proteinski hljeb sastoji se od lanenih i suncokretovih...

Pecivo od kojeg miriše kuća i grije se duša

Toplo pecivo ima posebnu čar. Primamljiv miris i nezaboravan...