Sutra repriza pozorišnog spektakla „Ljubav Omera i Merime“

U okviru programa „20. Dana Mladih Tuzle“ kojim se obilježava 20 – ta godišnjica uspješnog postojanja i rada Udruženja „Mladi Tuzle“ i Pozorišta mladih Tuzle, sutra će se (nedjelja, 17.3.2024. godine u 20.00 sati) na sceni Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona izvesti repriza predstave „Ljubav Omera i Merime“ nastala u produkciji Pozorišta mladih Tuzle i koprodukciji s Bosanskim kulturnim centrom TK, Udruženjem „Mladi Tuzle“ Tuzla i Srednjom „Savremeno – umjetničkom školom“ Tuzla.

Predstava u kojoj igra 50 osoba rađena je u formi spektakla, a nevjerovatnu energiju, kolektivnu igru, emociju, umijeće i postignuće u plesu, muzici, pjevanju i glumi publika je prepoznala na premijeri i prvim repriznim izvođenjima početkom marta. Do sada je predstavu pogledalo preko 2000 osoba.

Kroz priču o ljubavi između mladića Omera i djevojke Merime, kao jedinom smislu življenja, predstava „Ljubav Omera i Merime“ je zapravo priča o zemlji Bosni, njenim običajima i tradiciji – često važnijim od svakog zakona, ali i ono najvažnije, priča o njenim ljudima i narodima u vrtlogu nemilosrdnih vremena.

Koncept predstave počiva na tome da grupa studenata glume zajedno sa profesorom priprema ispitnu predstavu zasnovanu na motivima balade o Omeru i Merimi. Ispitujući vrste odgoja i tipove roditeljstva na Balkanu, studenti zapravo otkrivaju duboku književnu i umjetničku vrijednost ove balade, ali i kompleksnost likova u istoj, koje uveliko oblikuje specifično mjesto i vrijeme radnje.

U komparaciji scena postavljenih od strane današnjih generacija studenata i originalno odigranih scena iz balade, na pijedestal se uzdiže specifičnost i sva ljepota, ali i tegoba glumačkog posla. Kroz uvid u različite stavove čitanja balade od strane današnje generacije, publika svih uzrasta katarzično otkriva do sada neotkrivene slojeve ove, ali i svojih ličnih životnih priča.

Režiju predstave potpisuje Adnan Mujkić. Informacije i rezervacije: 061 365 600.

3 0 komentara

  1. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this site. I am hoping the same high-grade site post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing skills has inspired me to get my own web site now. Really the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a good example of it.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*