Sutra repriza pozorišnog spektakla „Ljubav Omera i Merime“

U okviru programa „20. Dana Mladih Tuzle“ kojim se obilježava 20 – ta godišnjica uspješnog postojanja i rada Udruženja „Mladi Tuzle“ i Pozorišta mladih Tuzle, sutra će se (nedjelja, 17.3.2024. godine u 20.00 sati) na sceni Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona izvesti repriza predstave „Ljubav Omera i Merime“ nastala u produkciji Pozorišta mladih Tuzle i koprodukciji s Bosanskim kulturnim centrom TK, Udruženjem „Mladi Tuzle“ Tuzla i Srednjom „Savremeno – umjetničkom školom“ Tuzla.

Predstava u kojoj igra 50 osoba rađena je u formi spektakla, a nevjerovatnu energiju, kolektivnu igru, emociju, umijeće i postignuće u plesu, muzici, pjevanju i glumi publika je prepoznala na premijeri i prvim repriznim izvođenjima početkom marta. Do sada je predstavu pogledalo preko 2000 osoba.

Kroz priču o ljubavi između mladića Omera i djevojke Merime, kao jedinom smislu življenja, predstava „Ljubav Omera i Merime“ je zapravo priča o zemlji Bosni, njenim običajima i tradiciji – često važnijim od svakog zakona, ali i ono najvažnije, priča o njenim ljudima i narodima u vrtlogu nemilosrdnih vremena.

Koncept predstave počiva na tome da grupa studenata glume zajedno sa profesorom priprema ispitnu predstavu zasnovanu na motivima balade o Omeru i Merimi. Ispitujući vrste odgoja i tipove roditeljstva na Balkanu, studenti zapravo otkrivaju duboku književnu i umjetničku vrijednost ove balade, ali i kompleksnost likova u istoj, koje uveliko oblikuje specifično mjesto i vrijeme radnje.

U komparaciji scena postavljenih od strane današnjih generacija studenata i originalno odigranih scena iz balade, na pijedestal se uzdiže specifičnost i sva ljepota, ali i tegoba glumačkog posla. Kroz uvid u različite stavove čitanja balade od strane današnje generacije, publika svih uzrasta katarzično otkriva do sada neotkrivene slojeve ove, ali i svojih ličnih životnih priča.

Režiju predstave potpisuje Adnan Mujkić. Informacije i rezervacije: 061 365 600.

2 0 komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*