Golob na posebnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a: Svijet hitno treba vodstvo

Datum:

Svijet hitno treba vodstvo, rekao je slovenski premijer Robet Golob, koji je predsjedavao posebnom sjednicom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) pod nazivom “Vodstvo za mir“, koju je Slovenija pripremila u sklopu septembarskog predsjedavanja tokom opšte rasprave svjetskih čelnika na 79. generalnoj skupštini UN-a, javlja Anadolu.

Na početku sjednice Golob je pročitao predsjedničku izjavu, koja je nakon rezolucije drugi najvažniji instrument Vijeća sigurnosti UN-a i mora biti usvojena jednoglasno.

“Vijeće sigurnosti naglašava važnost održavanja multilateralizma i središnje uloge UN-a, naglašava potporu koordinaciji unutar UN-a, osiguravajući promjene za najranjivije, kao što su ciljevi održivog razvoja i prevencija sukoba, te pohvaljuje humanitarne radnike”, navedeno je izjavi.

Izjava ponovno potvrđuje načela Povelje UN-a i naglašava da je potreba za jačanjem odlučnosti za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti u skladu s Poveljom UN-a hitnija nego ikad.

Vijeće sigurnosti stoga ponovno potvrđuje svoju glavnu odgovornost za očuvanje međunarodnog mira i sigurnosti, predanost međunarodnom pravu, naglašava potrebu poštivanja njegovih rezolucija i promicanja ravnopravnog sudjelovanja žena na svim razinama odlučivanja.

U saopštenju predsjedavajućeg navodi se i da je Vijeće sigurnosti UN-a svjesno složenosti izazova i prijetnji međunarodnom miru i sigurnosti te ističe važnost sveobuhvatnog pristupa očuvanju mira. Ponavlja svoju snažnu potporu zaštiti civila u oružanim sukobima, poziva sve strane u oružanim sukobima da u potpunosti poštuju svoje obveze prema međunarodnom humanitarnom pravu i ponavlja svoju predanost odgovornosti za kršenja.

“Vijeće sigurnosti potpuno je svjesno odgovornosti koje mu nameće Povelja UN-a i zajednički napori nacija svijeta, koji ga prisiljavaju na poduzimanje učinkovitih akcija za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti. Izražava svoju predanost ispunjavanju svojih odgovornosti na najučinkovitiji način. Štoviše, priznaje da duh koji je vodio osnivanje UN-a mora prevladati i nadahnuti čovječanstvo da ustraje na putu mira”, ističe se u izjavi.

Podijeli:

Povezano
INFO

Izraelski ministar optužio mirovne snage UN-a da su ‘beskorisne’

Izraelski ministar energetike Eli Cohen optužio je u ponedjeljak...

UN zabrinut zbog širenja sukoba na Bliskom istoku, poziva na deeskalaciju

Visoki predstavnik UN-a za ljudska prava danas je rekao...