Nesanica je sveprisutna tegoba modernog doba, ali nova studija pokazuje da bi rješenje moglo biti jednostavnije nego što mislimo. Istraživači sa Univerziteta Columbia i Univerziteta u Chicagu otkrili su da konzumacija voća i povrća značajno poboljšava kvalitet sna – i to već prve noći.
Studija objavljena u časopisu Sleep Health sugerira da pet šoljica voća i povrća dnevno, što odgovara preporukama američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), može povećati kvalitet sna za čak 16%.
„Izvanredno je da se tako značajna promjena mogla primijetiti za manje od 24 sata,“ kazala je dr. Esra Tasali, stručnjakinja za spavanje sa Univerziteta u Chicagu.
Kako su to otkrili?
U istraživanju je učestvovalo 34 zdrave odrasle osobe prosječne starosti 28 godina koje nisu imale prethodnih problema sa snom. Tokom 201 dana, bilježili su svoj dnevni unos hrane u aplikaciju i nosili uređaje za praćenje sna. Analiza podataka pokazala je jasnu povezanost između unosa svježih namirnica i dubine, trajanja i kontinuiteta sna.
Hrana i mozak: uloga triptofana
Jedan od razloga zašto voće i povrće tako djeluju leži u njihovom sadržaju ugljikohidrata, koji pomažu mozgu da apsorbuje triptofan – aminokiselinu koja podstiče proizvodnju melatonina, hormona zaduženog za regulaciju sna.
„Ljudi me često pitaju postoji li hrana koja pomaže snu. Ovo istraživanje pokazuje da – da, postoji,“ rekla je dr. Marie-Pierre St-Onge, direktorica Centra za istraživanje spavanja na Columbiji.
Pet porcija dnevno – ali i manje može pomoći
Iako pet šoljica može djelovati zastrašujuće, istraživači naglašavaju da čak i djelimično povećanje unosa voća i povrća može imati pozitivan utjecaj. Nije nužno dosegnuti cijelu preporučenu porciju da bi se osjetila poboljšanja.
„Male promjene mogu imati velik utjecaj na san. To je osnažujuće – bolji odmor je doslovno pod vašom kontrolom,“ poručila je St-Onge.