Stanovi su najskuplji u Hong Kongu, a gdje su najjeftiniji?

Najskuplji stanovi na svijetu nalaze se u bivšoj britanskoj koloniji, Hong Kongu, gdje za jedan kvadratni metar stana u prosjeku treba izdvojiti 13.707 eura, pokazalo je najnovije istraživanje konsultantske kuće CBRE. Drugo i treće mjesto po skupoći stanova, na listi koja obuhvata 31 veliki grad, zauzimaju London i New York.

Uprkos mjerama vlasti Hong Konga protiv “divljanja” cijena, među kojima je i pooštravanje uslova za dobijanje stambenih kredita, cijene na tržištu nekretnina u 2014. skočile su prosječno 13,5 posto, a u toku prvih pet mjeseci tekuće godine još 7,2 posto, prenosi francuski list Figaro.

Nedovoljna ponuda stanova u toj zemlji ostaje i dalje glavni problem, uz činjenicu da se broj građevinskih parcela posljednjih godina nije povećao na teritoriji sa sedam miliona stanovnika, što objašnjava pritiske na cijene nekretnina, objašnjava se u studiji.

Prosječna cijena stanova u Londonu iznosi 9.921 euro po kvadratu, a najveći rast cijena zabjelježen je kod stanova u centru, koji su od 2009. poskupjeli čak 86 posto. U predgrađu britanske prijestonice u istom periodu cijene su skočile 63 posto.

U New Yorku, koji po skupoći nekretnina drži treće mjesto u svijetu, prosječna cijena kvadratnog metra stana je 8.162 euro, dok se francuska prijestolnica nalazi na četvrtom mjestu, sa cijenom od 8.017 eura u prosjeku po kvadratu. Troškovi života u Parizu među najvišima su u Evropi, konstatuje CBRE, dodajući da su samo 33 posto Parižana vlasnici osnovnog prebivališta.

Peto mjesto u svijetu po visini cijena stanova zauzima Singapur (7.830 eura po kvadratu). Slijede Tokio (6.757 eura), Los Angeles (6.500 eura), Milano (5.275 eura), Rim (5.071 euro) i Edinburg (4.958 eura po kvadratu).

Suprotno, najjeftiniji gradovi, kada je riječ o stanovima, jesu Istanbul (1.075 eura), Johannesburg (1.164 eura) i ekonomski i finansijski centar Južnoafričke Republike, Capetown (1.583 eura po kvadratnom metru).

Među 10 gradova koji nude najpovoljnije stanove nalaze se i tri sa Juga Evrope, pogođena snažnom krizom na tržištu nekretnina posljednjih nekoliko godina – Lisabon, Madrid i Barcelona.

Prosječna cijena stanova u Lisabonu je 1.853 eura po kvadratu. U Madridu, gdje cijena iznosi 2.345 eura, čak 78 posto stanovnika posjeduje vlastiti stan, naglašava se u studiji. U Barceloni za kvadrat stana treba izdvojiti prosječno 2.375 eura.

U top 10 gradova u svijetu s najjeftinijim stanovima nalaze se i Toronto (2.120 eura), Chicago (2.240 eura) i Sydney (2.465 eura po kvadratnom metru), dodaju iz CBRE.

(N1)

Jedan komentar

  1. Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles?
    I mean, what you say is important and everything.

    However imagine if yyou added some great graphics or videos
    to give your posts more, “pop”! Your content is excellent butt with images and video clips,
    this website could definitely bee one of the verfy best in its field.

    Awesome blog!

    Take a look at myy site: https://Telegra.ph/Kakie-sloty-v-onlajn-kazino-Vavada-mozhno-nazvat-naibolee-populyarnymi-12-23

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*