Prosječna neto plata u FBiH u augustu 1.384 KM, bruto plata 2.159 KM

Datum:

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom za august 2024. godine u Federaciji BiH iznosila je 1.384 KM i nominalno je niža za 0,2 posto, a realno je niža za 0,1 posto, u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom za august 2024. godine nominalno je viša za 8,0 posto, a realno je viša za 6,3 posto, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku.

U augustu 2024. u odnosu na juli 2024. godine je došlo do povećanja plata u djelatnostima – Umjetnost, zabava i rekreacija za 1,9 posto, Finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja za 1,8 posto i Vađenje ruda i kamena za 1,0 posto.

Najveće smanjenje prosječne mjesečne isplaćene neto plate u augustu je zabilježeno u djelatnostima – Građevinarstvo za 2,8 posto, Poljoprivreda, šumarstvo i ribolov za 2,5 posto, i Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti za 2,2 posto.

Prosječna mjesečna isplaćena bruto plata po zaposlenom za august 2024. godine u Federaciji BiH iznosila je 2.159 KM i nominalno je niža za 1,2 posto, a realno niža za 1,0 posto u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna mjesečna isplaćena bruto plata po zaposlenom za august 2024. godine nominalno je viša za 8,4 posto, a realno viša za 6,7 posto.

U augustu 2024. ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH iznosio je 543.667. U odnosu na prethodni mjesec broj zaposlenih se smanjio za 0,7 posto a broj zaposlenih žena se smanjio za 1,2 posto.

Podijeli:

Povezano
INFO

Skakić: Imamo problem da se mnogo hrane baca (VIDEO)

Svjetski dan hrane, koji se obilježava na 16. oktobar...

Počeo “Vezeni most” (VIDEO)

Međunarodni dječiji festival “Vezeni most” počeo je danas. Naredna...

Inovator Osman Osmanović nastavlja impresionirati globalnu inovatorsku scenu svojim radom (VIDEO)

Inovator Osman Osmanović iz Lukavca, nastavlja impresionirati globalnu inovatorsku...

Hoće li parlamentarci podržati Zakon: Postaje li nedjelja ”neradna” za trgovce?

Trgovine u Federaciji BiH mogle bi uskoro imati neradnu...