Evo kako tridesete mijenjaju prijateljstva, i to nabolje

Datum:

Karijera, obitelj, gomila obaveza, sve to se pojavljuje s godinama i više nemamo onoliko slobodnog vremena koliko smo imali tokom djetinjstva, tinejdžerske dobi, ali i u dvadesetima.

Druženja je teže dogovoriti i rjeđa su nego prije pa upravo zbog toga krug prijatelja postaje manji i pročišćeniji. Nema više usputnih kava s poznanicima, već svoje slobodno vrijeme provodimo s onima koji će ga zaista i ispuniti i napuniti nas kvalitetnom energijom, a tako i mi njih.

Od druženja koja imaju puno više smisla, do prepoznavanja kako možemo biti bolji i kvalitetniji ljudi i prijatelji, evo na kojih se to pet načina prijateljski odnosi značajno mijenjaju iza tridesete, i to nabolje.

Kvaliteta postaje važnija od kvantitete

Činjenica je da se neka prijateljstva mijenjaju ili udaljavaju kako vrijeme prolazi, dok druga cvjetaju i opstaju. U redu je imati prijatelje s kojima se nađemo jednom ili dvaput godišnje, ali i one s kojima se vidimo svake sedmice. Sve dok su razgovori kvalitetni i osjećamo se povezanima, problema nema.

Postavljanje zdravih granica

Iako odabir s kime provodite vrijeme može zahtijevati postavljanje granica, ponekad je zdravo prakticirati granice čak i s našim najbližim prijateljima, a to lakše shvaćamo kada smo zreliji. Pravi prijatelji neće se ljutiti na vas zato što ste sebe stavili na prvo mjesto. Istinski prijatelji nas poznaju i razumiju ako nešto nije naša “šoljica čaja” ili jednostavno nemamo volje ili vremena.

Spoznaja da su svačiji prioriteti različiti

Dio sazrijevanja je i učenje poštivanja vlastitih i tuđih potreba i prioriteta. Kako sazrijevamo, naši i tuđi prioriteti se pomiču i mijenjaju: neko najviše vremena posvećuje djeci, neko radi na jako odgovornoj poziciji i posao mu najviše uslovljava vrijeme, neko radi na svom mentalnom zdravlju i miru i najviše vremena želi provoditi sam. S godinama to puno bolje shvaćamo i nema zamjeranja i osuđivanja.

Prihvaćanje tuđih mana i spoznaja naših

Pravi prijatelj razumije i prihvaća sve naše osobine – dobre i loše – i spreman je biti tu i u lijepim i u teškim razdobljima. S druge strane, dobar prijatelj također je spreman preuzeti odgovornost za svoje pogreške i primijetiti vlastite mane. A kada su tu mladenačke mušice, to ide puno teže nego u tridesetima.

Najbolji poklon je biti tu i saslušati

Tridesete su godine kada materijalno postaje sve manje važno što se prijateljstva tiče, ne trebaju nam skupi i zanimljivi pokloni ni posebni i nikad viđeni izlasci. Najbolji način za bivanjem dobrim prijateljem je jednostavno biti tu, čak i u situacijama kada nemamo neki dobar i spasonosan savjet, piše Zadovoljna.hr.

Podijeli:

Povezano
INFO

O dječijoj književnosti sa Ismetom Bekrićem i Muhidinom Šarićem (VIDEO)

Od 16. do 19. oktobra ove godine Tuzla je,...

Reakcija Upravnog odbroa Memorijalnog centra Srebrenica na nedavne izjave visokog predstavnika u BiH

''Upravni odbor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Spomen obilježja...

Pozorište mladih Tuzle gostovalo pozorištu iz Zadra (VIDEO)

Članovi Pozorišta mladih Tuzle nedavno su proveli nekoliko dana...

Obrazovni sistem ne prati potrebe učenika, potrebna reforma (VIDEO)

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini organizovala je danas...