Finska danas glasa o vraćanju migranata s granice prema Rusiji

Datum:

Finski parlament trebao bi danas glasati o prijedlogu zakona kojim se pograničnim službama daje ovlast da vrate tražitelje azila koji prelaze iz Rusije, nakon što je više od 1300 ljudi stiglo u zemlju prisilivši Helsinki da zatvori granicu.

Finska je optužila susjednu Rusiju da migraciju koristi kao oružje potičući mnoštvo migranata iz zemalja poput Sirije i Somalije da prijeđu granicu, što Kremlj poriče. Helsinki vjeruje da Moskva potiče prijelaze kao odmazdu za ulazak Finske u NATO, koji podupire Ukrajinu protiv ruske invazije, prenosi HINA.

Desničarska vlada premijera Petterija Orpa rekla je da je prijedlog zakona ključan za zaustavljanje budućih dolazaka, uprkos tome što je zakon u suprotnosti s njenim međunarodnim obvezama u vezi s ljudskim pravima.

Od marta nije bilo novih dolazaka tražioca azila. Finska je krajem prošle godine zatvorila kopnene granice s Rusijom. Očekuje se da će zakon biti usvojen budući da će ga većina zastupnika u glavnoj opozicionoj stranci, Socijaldemokratima, podržati, prema stranačkim zvaničnicima.

Neki bi socijaldemokrati mogli drukčije glasati, pa će većina biti tijesna.

Da bi zakon bio usvojen parlament se prvo mora saglasiti s hitnim postupkom. Prijedlog zakona treba biti odobren dvotrećinskom većinom. Pobornici zakona rekli su da je on potreban kako bi vlasti mogle zaustavit pritisak valova migranata na Finsku.

“Ako Rusija želi, ona ima sposobnost mobilizovati i gurnuti stotine, hiljade takozvanih tražitelja azila do naših granica u roku od nekoliko dana ili sedmica”, rekao je Ben Zyskowicz, zastupnik vladajuće, konzervativne Nacionalne koalicijske stranke.

Nasuprot tome, čelnica opozicione Zelene stranke Sofia Virta rekla je da bi se zastupnici trebali “držati vladavine prava” i “poštivati ​​međunarodne obveze Finske”. “Nema garancije da će ovo biti efikasan način neutralizovanja neprijateljskog utjecaja Rusije”, dodala je.

(Vijesti.ba)

Podijeli:

Povezano
INFO

Ukrajina napala Rusiju sa 144 bespilotne letjelice, Moskva zatvorila zračne luke

Ukrajina je u utorak pogodila Moskvu i zapadnu Rusiju...

Rusija nudi stanovnicima Moskve 22 hiljade dolara za borbu u Ukrajini

Vlasti u gradu Moskvi nude rekordan bonus za nove...

Rusi napravili proboj kod Donjecka: Zauzeli grad na istoku zemlje, tvrde da se Ukrajinci predaju

Ruska državna novinska agencija TASS je objavila da su...

(Video) U “Jutru u 7” o radu Udruženja “Nirina”

Azil u Tuzli kojim upravlja Udruženje za zaštitu životinja...