Kako klimatske promjene djeluju na ceste?! Sve objašnjeno na jednom jednostavnom primjeru!

Datum:

Klimatske promjene utječu na gotovo sve segmente naših života, a šteta se može izraziti u konkretnim troškovima. Vrijedi to i za cestovnu infrastrukturu. Velike vrućine i oluje kakve su dasad bile rijetkost, dio je to novih prilika na koje se moramo priviknuti.

Na primjer, cestovne površine i parkirališta također se više troše i oštećuju zbog vremenskih prilika. Vezivo koje se koristi u asfaltu obično se miješa po narudžbi za svaku klimatsku zonu, ali neke starije površine sada su pogođene dosad nezabilježenim vremenskim (ne)prilikama, odnosno ekstremima koji postaju dio svakodnevice.

Vlasti u gradovima u cijelom svijetu primjećuju porast rupa na cesti i propadanje cesta, piše Bloomberg, prenosi revijahak.hr. Podaci SITE Technologies, firme koja koristi umjetnu inteligenciju za procjenu materijalne štete, otkrili su da tipično površinsko parkiralište zahtijeva oko dolar po kvadratnom metru troškova održavanja tokom desetljeća. U područjima gdje loše vremenske prilike postaju novo normalno, na primjer, u Sjevernoj Karolini, Washingtonu, dijelovima New Jerseyja i Tennesseeja – ta cijena skače na 5 USD. Slični učinci izmjereni su u Kini.

(Foto: Željko Pušec/PIXSELL)

Podijeli:

spot_img

Povezano
INFO

Žestoka polemika na pressu nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa predsjednikom Albanije

Predsjednik Albanije Bajram Begaj održao je danas sastanak s...

Pet godina obilježavanja audio-vizuelnog naslijeđa u Tuzli: Edukacija kroz filmove za mlade (VIDEO)

BKC TK organizuje petu manifestaciju "Dani audio-vizuelnog naslijeđa i...

U nedjelju Tuzlanski maraton, brojne ulice će biti zatvorene

Dana 27. oktobra (nedelja) naš grad će biti domaćin...

U toku akcija prikupljanja čarapa za štićenike Centra “Duje” (Video)

Crveni krst grada Tuzle, Mjesni ogranak Tušanj i Mjesna...