Biden izabrao novog američkog ambasadora u BiH

Datum:

Američki predsjednik Joe Biden nominovao je niz ambasadora, među kojima je i novi ambasador u Bosni i Hercegovini, saznaje Fokus.

Biden je za nasljednika aktuelnog ambasadora SAD-a u BiH Michaela Murphya nominovao veoma iskusnog diplomatu Douglasa D.Jonesa.

I ne samo to, Jones je trenutno pomoćnik Jamesa O'Briena, koji je zamjenik američkog državnog sekretara Antonya Blinkena odnosno prvog čovjeka odjela State departmenta za euroazijska pitanja.

Kao što je poznato, O'Brien je i koordinator za sankcije u State Departmentu, te je jedan od ključnih ljudi koji su izrekli sankcije cijeloj garnituri u rukovodstvu RS-a, a među njima i Miloradu Dodiku.

Jones je u Odjelu za euroazijska pitanja State Departmenta od 2021. Prethodno je obnašao odgovornu funkciju u Američkoj misiji u NATO-u.

Prije toga je bio ambasador u Hrvatskoj kao i u Crnoj Gori. Također, obnašao je značajne funkcije u Misiji SAD-a pri Vijeću sigurnosti UN-a.

U njegovoj biografiji stoji da je svojevremeno radio i u Američkoj ambasadi u Sarajevu, zatim u Dublinu, Afganistanu, Tel Avivu…

Podijeli:

Povezano
INFO

Skakić: Imamo problem da se mnogo hrane baca (VIDEO)

Svjetski dan hrane, koji se obilježava na 16. oktobar...

Počeo “Vezeni most” (VIDEO)

Međunarodni dječiji festival “Vezeni most” počeo je danas. Naredna...

Inovator Osman Osmanović nastavlja impresionirati globalnu inovatorsku scenu svojim radom (VIDEO)

Inovator Osman Osmanović iz Lukavca, nastavlja impresionirati globalnu inovatorsku...

Hoće li parlamentarci podržati Zakon: Postaje li nedjelja ”neradna” za trgovce?

Trgovine u Federaciji BiH mogle bi uskoro imati neradnu...