Ovog vikenda besplatan ulaz za sve u jedan od najljepših hrvatskih nacionalnih parkova! Prije polaska rezervišite svoje mjesto i uživajte u čarima prekrasne prirode

Datum:

Otok na kojem se nalazi najjužniji hrvatski nacionalni park, Mljet, prava je riznica prirodnih ljepota, povijesne baštine, tradicije i mogućnosti za aktivan odmor. Nacionalni park Mljet najstarije je zaštićeno područje na cijelom Mediteranu, taj je status dobio davne 1960., a kad ga jednom obiđete i vidite sve prirodne ljepote koje krije i mogućnosti koje nudi bit će vam jasno i zašto.

Priliku za to imate već ovog vikenda jer se od 25. do 27. listopada održavaju Dani otvorenih vrata, kada će ulaz u Park biti besplatan za sve posjetitelje!

Dani otvorenih vrata u Nacionalnom Parku Mljet

Prekrasni nacionalni park na jugu Hrvatske bit će otvoren za posjetitelje do 31. listopada 2024. godine, a kako je objavljeno na službenim stranicama Javne ustanove „Nacionalni park Mljet“, ovog vikenda se održavaju Dani otvorenih vrata tijekom kojih će svi posjetitelji moći besplatno posjetiti najstarije morsko zaštićeno područje u Hrvatskoj.

Program obilaska Nacionalnog parka započet će u 11.30 sati iz Pomene, a posjetitelje odmah po dolasku očekuje susret s vodičem na službenom ulazu. Prva etapa uključuje kratku šetnju do Malog jezera, koja traje oko 15 minuta, a zatim slijedi ugodna šetnja stazom oko jezera u trajanju od 10 minuta. Nakon toga dolazi se do Malog mosta, gdje se posjetitelji ukrcavaju na solarni brod koji ih vodi prema benediktinskom samostanu na otoku Sv. Marija. Po završetku posjeta otoku, slijedi povratak solarnim brodom na Mali most te konačni povratak u Pomenu.

Malo i veliko jezero prepoznatljivi su simboli Nacionalnog parka

Geomorfološki fenomen slanih jezera jedan je od prepoznatljivih simbola nacionalnog parka i dva jezera čine njegov središnji dio. Veliko i malo jezero su sačinjeni od morske vode koja se u njih slijeva kroz solinski kanal i idealni su za kupanje zbog ugodne temperature. Jezera okružuju šetnice, planinarske i biciklističke staze, a ronioci vole istraživati podmorje, posebice Solinskog jezera u kojem se kriju kolonije busenastog koralja. Jezera dijele slikoviti kameni mostovi, a na brežuljcima koja ih okružuju uređeni su deseci planinarskih staza.

Otok Svete Marije: Biser star tisuću godina

Smješten na Velikom jezeru, na ovom se otočiću površine 0,5 hektara nalazi benediktinski samostan s crkvom sv. Marije, sagrađen između 1177. do 1198. godine. Samostan i cijeli otok imaju uzbudljivu i zanimljivu povijest pa svakako razgledajte sve njegove kutke i prošetajte stazicama koje okružuju samostan, piše putnikofer.hr.

putnikofer.hr/freepik

Podijeli:

spot_img

Povezano
INFO

Hrvatska u decembru treći put u 2024. otvara birališta: Najmanje 11 kandidata u trci za predsjednika

Građani Hrvatske s pravom glasa ove godine treći put...

Nije prijavio da unosi 20.000 eura u Hrvatsku, sada mora platiti kaznu od 5000 eura

Na graničnom prijelazu Stara Gradiška, ovlašteni carinski službenici uspješno...

Milanović: Operaciju Oluja ne slavimo da bismo likovali nad porazom druge strane, slavimo slobodu

Hrvatska danas obilježava 29. godišnjicu vojno-redarstvene akcije 'Oluja', Dan...

Premijerom novog Grlićevog filma otvoren Pulski filmski festival

Svjetskom premijerom novog filma Rajka Grlića "Svemu dođe kraj"...