Povratak Donalda Trumpa u Bijelu kuću bi Evropsku uniju mogao koštati 150 milijardi eura

Datum:

Ekonomski stručnjaci iz firme Goldman Sachs James Moberly i Sven Jari Stehn procijenili su da bi povratak Donalda Trumpa na mjesto predsjednika SAD-a mogao koštati Evropsku uniju barem jedan posto njenog BDP-a, odnosno 150 milijardi eura.

Kako ističu ovi stručnjaci, Donald Trump je sada favorit za povratak u Bijelu kuću, nakon što je preživio pokušaj atentata. Politički analitičari iz SAD-a procjenuju da Trump ima 71 posto šanse, dok aktuelni predsjednik SAD-a ima oko 18 posto šanse za pobjedu.

Međutim, njegova ekonomska politika izaziva zabrinutost u Evropi. On je najavio da će staviti tarifu od 10 posto na svu uvezenu robu u SAD-u, što ne isključuje Evropu.

Imajući u vidu da veliki broj država EU izvozi značajne količine robe u SAD, ovakva politika bi sigurno koštala ovu organizaciju i njene države članice.

U analizi se navodi da će najviše izgubiti Njemačka, a iza nje se nalaze Italija i Finska.

Pored politike tarifa na uvezenu robu, u Evropi se strahuje i zbog Trumpovih najava o NATO-u i Ukrajini. On je najavio da će ponovo tražiti od svih država članica ove alijanse da povećaju trošenje na odbranu na dva posto BDP-a.

Pored toga, očekuje se da bi Trump značajno smanjio ili čak ukinuo finansijsku pomoć Ukrajini, a imajući u vidu da SAD trenutno daje oko 40 milijardi dolara godišnje, taj račun bi morale pokriti zemlje Evropske unije.

Sve to zajedno, procjenjuju analitičari, koštat će zemlje Evropske unije oko 150 milijardi eura, odnosno oko jedan posto BDP-a. To bi bio značajan finansijski udarac za EU, posebno na zemlje slabijeg ekonomskog stanja.

(Klix.ba)

Podijeli:

Povezano
INFO

Skakić: Imamo problem da se mnogo hrane baca (VIDEO)

Svjetski dan hrane, koji se obilježava na 16. oktobar...

Počeo “Vezeni most” (VIDEO)

Međunarodni dječiji festival “Vezeni most” počeo je danas. Naredna...

Inovator Osman Osmanović nastavlja impresionirati globalnu inovatorsku scenu svojim radom (VIDEO)

Inovator Osman Osmanović iz Lukavca, nastavlja impresionirati globalnu inovatorsku...

Hoće li parlamentarci podržati Zakon: Postaje li nedjelja ”neradna” za trgovce?

Trgovine u Federaciji BiH mogle bi uskoro imati neradnu...